Kljub visoki precepljenosti na portugalskem razmišljajo o zaostrovanju ukrepov, saj beležijo rekordno število hospitaliziranih in novookuženih.

Fotografija je simbolična.

Portugalska sodi med eno od najbolj precepljenih držav na svetu. Kljub temu razmišljajo o novih ukrepih za preprečevanje širjenja epidemije, saj so od začetka šolskega leta zabeležili največjo število okužb in hospitaliziranih.

Po poročanju medijev iz Lizbone je predsednica vlade Mariana Vieira da Silva dejala, da je “treba določiti, kateri ukrepi so potrebni za preprečitev skoka števila obolelih.” V nadaljevanju je dodala, da ne predvidevajo drastičnih ukrepov, kot so bili sprejeti v preteklosti, saj je prebivalstvo danes zaradi visoke precepljenosti bolj zaščiteno.

Predsednik Marcelo Rebelo de Sousa je v torek zvečer ocenil, da je nošenje mask zunaj neizogibno. Ta ukrep, ki je bil sicer uveden oktobra 2020, je bil razveljavljen 13. septembra. Nošenje mask je še vedno priporočeno na srečanjih in kadar ni mogoče vzdrževati razdalje.

Beležijo nov rekord novih okužb

Premier Antonio Costa je v torek namignil, da bi država lahko ponovno uvedla nekatere ukrepe, zlasti pred prazniki ob koncu leta. “Odzvati se moramo takoj. Kasneje kot začnemo, več bo tveganj,” je opozoril, vendar izključil možnost za uvedbo izrednega stanja, ki je veljalo med novembrom in aprilom.

Portugalska je imela v sredo nov rekordno število novookuženih. Zabeležili so jih kar 2.527 v 24 urah, država je prestopila prag 500 hospitalizacij, kar je rekord od začetka septembra. Z 10 milijoni prebivalcev je imela Portugalska od začetka pandemije več kot 1,1 milijona primerov in 18.283 smrti.

Oblasti še naprej pozivajo starejše od 65 let, naj se cepijo s tretjim odmerkom. V celoti je cepljenih nekaj več kot 86 odstotkov prebivalstva, zato je iz države prišla novica, da nimajo več “kogarkoli cepiti”.