Avstrija je nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko, ki velja od leta 2015, danes podaljšala še za pol leta, do 11. maja prihodnje leto. Kot razloge za podaljšanje je avstrijski notranji minister Karl Nehammer navedel migracijski pritisk, ohranjanje notranje varnosti ter napete razmere, povezane s pandemijo covida-19.

Nehammer je o podaljšanju nadzora na notranji schengenski meji obvestil podpredsednika Evropske komisije Margaritisa Schinasa, evropsko komisarko za notranje zadeve Ylvo Johansson, predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija ter notranje ministre EU in držav članic schengenskega prostora, piše v sporočilu za javnost avstrijskega notranjega ministrstva.

Avstrija nadzor na notranjih mejah schengenskega prostora, kjer naj ga sicer ne bi bilo, izvaja že od leta 2015, ko je v Evropo pljusknil velik val migrantov. Podoben nadzor na notranjih schengenskih mejah izvajajo tudi Nemčija na meji z Avstrijo, Francija, Švedska, Danska ter nečlanica EU Norveška.

Slovenija nasprotuje nadzoru

V skladu z določili zakonika o schengenskih mejah je sicer nadzor na notranjih mejah načeloma mogoče uvesti za šest mesecev v primeru resnejše grožnje, ob strinjanju Evropske komisije pa ga je mogoče tudi podaljšati. Sedanje obdobje se izteče 11. novembra, Avstrija pa je nadzor zdaj podaljšala še za pol leta.

Slovenija sicer že dlje časa nasprotuje, da bi Avstrija še naprej izvajala nadzor na avstrijsko-slovenski meji, ker da Slovenija dobro varuje zunanjo schengensko mejo.