Čeprav temperature še niso tako zelo nizke, brez skrbi, pravo jesensko vreme se pripravlja na svoj prihod. In k temu sodijo tudi pravi jesenski recepti. Za vas smo pripravili 5 najboljših in preprostih receptov, na katere ste zagotovo čakali celo leto. Ta okusna hrana vas bo grela v času hladnih deževnih dneh.

Testenine z gobami

Potrebujete:

500 g različnih gob
1 čebula
500 g testenin
6 žlic masla
5 žlice moke
600 ml mleka
3 žlici kisle smetane
150 g naribanega sira
2 žlici peteršilja
sol in poper

Skuhajte testenine. Dve žlici masla stopite v ponovi, vanjo dodajte čebulo, gobe in moko, da nastane pasta. Pozneje dodajte mleko, kislo smetano, sol in poper. Nekaj časa naj se sestavine kuhajo na ognju, nato pa jih pustite, da se ohladijo. V drugi posodi stopite preostanek masla, dodajte čebulo, sol in poper ter kuhajte pet minut. Sestavine iz druge posode dodajte v prvo posodo in dobro premešajte. Maso obogatite z večjim delom naribanega sira, dodajte tudi peteršilj. Nekaj sira in peteršilja pustite za pozneje. Testenine vmešajte v maso. Posujte jih s sirom in pecite v pečici 30 minut na 180 stopinj.

Pita z jabolki in orehi

Potrebujete:
Testo:

300 g gladke moke
mrzla voda
150 g masla
ščepec soli
Nadev:

1 kg jabolk
4 žlice mletih orehov
limonin sok
2 žlici rjavega sladkorja
1 vrečica vaniljevega sladkorja
1 žlica cimeta
žlica ruma ali penečega vina
marelična marmelada
sladkor v prahu

Testo:
Moko, sol in maslo zmešajte. V posodo s sestavinami dodajte hladno vodo in oblikujte testo, dokler to ne dobi gladke strukture. Testo ovijte s folijo in postavite v hladilnik za uro. Po 60 minutah testo razvijte in ga razvlecite glede na velikost pekača. Konci testa naj štrlijo čez pekač. Odvečno testo shranite, ker boste iz njega naredili okras.

Nadev:
Olupite jabolka in jih naribajte. V posodo z jabolki dodajte orehe, limono, cimet, sladkor, vaniljev sladkor in rum ali prošek. Vse sestavine dobro premešajte. Prej narejeno testo nadevajte z maso. Iz preostanka testa naredite trakove, ki jih obložite po piti. 50 minut pecite pito na 180 stopinjah, vročo pito pa premažite z marmelado, ko se ohladi, pa po njej posujte sladkor v prahu.

Rižota z gobami in bučo

Potrebujete:

350 g riža
300 g gobanov
500 g buče
ena rdeča čebula
sol
sveže mlet poper
50 g masla
0,5 ml oljčnega olja
listi peteršilja
rdeči poper

Riž operete v vodi. Čebulo narežete in jo popražite na oljčnem olju. V čebulo dodaje na drobne kocke narezano bučo in riž. Sestavine popražite, dodajte jim začimbe in vodo ter pustite, da se prekuhajo. Očistite gobane, narežite jih na kocke in jih prepražite v ločeni ponvi. Ko so pripravljeni, jih dodajte v zmes iz riža. Vse skupaj dobro premešajte in za boljši okus dodajte maslo.

Kostanjeva juha

Potrebujete:

400 g kostanja
40 g krompirja
40 g pora
40 g zelene
40 g korena peteršilja
sol
poper
oljčno olje
smetana za kuhanje

Por, zeleno in koren peteršilja popražimo na oljčnem olju, nato sestavinam dodamo olupljen kostanj, vodo in kuhamo vse skupaj 30 minut. Med kuhanjem dodajte krompir. Ko je juha pripravljena, ji dodajte smetano za kuhanje. Juho postrezite s kruhom in kuhanim kostanjem.