Vprašanje bralca: Želimo prodati hišo, moja sestra, solastnica, pa živi v tujini in ne more v Slovenijo

Uredništvo , 27.06.22 ob 10:44

Odgovor na vprašanje je pripravila strokovnjakinja z nepremičninske agencije Century21 Maribor City.

Vprašanje bralca: Želimo prodati hišo, moja sestra, solastnica, pa živi v tujini in ne more v Slovenijo

V spletnem mediju maribor24.si bralcem ponujamo možnost, da nam posredujejo vprašanja, vezana na posel z nepremičninami, nepremičninski posredniki nepremičninske agencije Century21 Maribor City pa bodo pripravili odgovore na vprašanja. Bralec je tokrat zapisal: “Sestra, ki je skupaj z mano solastnica hiše, ki sva jo podedovala od najinih staršev, živi v tujini. Želiva prodati hišo, a ona ne more zaradi zdravstvenih razlogov priti v Slovenijo. Kako naj rešimo to zadevo? Kupca pa že imamo.”

Odgovor:
Možnosti je več:
– Lahko vas sestra pooblasti, da v njenem imenu opravite vse storitve v zvezi s prodajo nepremičnine. Pooblastilo z navedbo vseh storitev, za katere vas pooblašča, mora biti overjeno pri notarju (notar overi njen podpis na dokumentu). Če je to notar v tujini, mora pridobiti tudi t.i. Apostile. Notar ji bo svetoval, kako ga pridobi – razlikuje se namreč po državah.

– Lahko sestri pošljete originalne pogodbe, da jih podpiše in vse izvode vrne po pošti. Ko je urejena odmera davka na FURS-u in izvršeno plačilo davka,  vi overite pri notarju svoj podpis in potem ta izvod originalne pogodbe pošljete sestri, da ona v tujini pri najbližjem notarju overi svoj podpis in pridobi Apostile. Notar ji bo svetoval kako ga pridobi – razlikuje se namreč po državah.

Svetujem vam prvo varianto. Lahko se oglasite v Agenciji Century21 Maribor City, kjer vam bomo pomagali sestaviti pooblastilo, s katerim vas vaša sestra pooblašča za vse storitve v zvezi s prodajo nepremičnine.

Odgovor je pripravila nepremičninska posrednica ekipe Century 21 Maribor City Neda Guzelj.

Vprašanja na temo nepremičninskih poslov lahko posredujte na [email protected].