Pri vročih temperaturah je dobro vedeti, kako ohladiti stanovanje.

Poletni vročinski vali so lahko marsikdaj neprijetni, posebej ko prodre vročina v stanovanje. Ker pa nima vsak doma klime, smo za vas pripravili nekaj priročnih nasvetov, kako lahko stanovanje tudi brez klime ohladite.

Vročine naj ne bi sploh spustili v stanovanje

Če se nočemo ukvarjati s problemom prevročega stanovanja, je prvi nasvet ta, da vročine sploh ne spustimo v stanovanje. Ko je zunaj vroče, je zato bolje, da je okno zaprto, žaluzije spuščene in zavese zagrnjene. Bolje je da odpremo okna šele takrat, ko zunaj temperature nekoliko padejo, torej rano zjutraj ali pozno zvečer.

Ko odpremo okno pa ni zadosti, da ga odpremo na “kip”. Pomembno je, da ga odpremo na stežaj in naredimo prepih, da se zrak zunaj in v stanovanju pomešata.

Mokra brisača ali skodelica ledu lahko pomagata

Najbolj znan način, kako prostor ohladiti, je da pred okno obesimo mokro rjuho ali brisačo. Lahko jo obesimo neposredno na okno ali na vrvico pred oknom. Medtem ko voda izhlapeva iz mokre tkanine se prostor ohladi. Nekaj podobnega se zgodi tudi, če v prostor postavimo skodelico z ledeno vodo ali ledom. Tudi v tem primeru se bo prostor ohladil. Če želimo učinek še dodatno ojačati, lahko k skodelici postavimo še ventilator.

Prosto je treba dobro zatemniti

Ko zatemnimo prostor, moramo upoštevati gibanje sonca. To pomeni, da morajo prostori, ki imajo okna na vzhodu, biti zjutraj ob sončnem vzhodu zatemnjena, prostori, ki imajo okna na jugu opoldne, tista na zahodu pa proti večeru.

Sicer obstajajo posebne folija, ki jih namestimo na okno in ki prepričujejo prodiranje sonca v prostor. Poceni alternativa je aluminijasta folija, ki jo uporabljamo v kuhinji.

Kaj pa ventilator?

Precej preprost način, kako ohladiti prostor, je uporaba ventilatorja. Sami po sebi sicer ne ohladijo prostora, a pripomorejo h gibanju zraka. Ventilator je posebej učinkovit, ko ga skombiniramo z drugimi tehnikami hlajenja.

Stanje “pripravljenosti” izklopimo

Velikokrat pozabimo na “proizvajalce” toplote, in sicer na elektronske naprave. Sem sodijo računalniki, pomivalni stroji, televizije. V najbolj vročih dneh je najbolje, da navedene elektronske naprave ugasnemo, če jih ne potrebujemo. Če jih damo zgolj v stanje pripravljenosti, bodo prostor vseeno segrele.