Če na silvestrovo ali novo leto uživate določene jedi, bo vam sreča naklonjena celo prihajajoče leto.

Ob pričetku novega leta si marsikdo želi uspeh, srečo in zadovoljstvo. A ste vedeli, da lahko tudi z izborom nekaterih jedi poskrbite, da vam bo sreča naklonjena? Gre namreč za tradicijo “srečnih jedi”. Tore jedi, ki ob pričetku novega leta prinesejo srečo, bogastvo, obilje…

Tradicijo “srečnih jedi” poznajo v skoraj vsaki državi in tako poznajo tudi najmanj eno jed, ki si jo privoščijo na silvestrovo ali prvi dan novega leta.

Leča in fižol veljata za simbol bogastva in blaginje

Leča je ob novem letu zelo priljubljena v Italiji in Braziliji. Pri naših sosedih jedo zeleno lečo s svinjsko klobaso, v Braziliji pa lečno juho.

Podobno simboliko ima tudi fižol. Medtem ko leča po svoji obliki spominja na zlatnike in prinaša bogastvo in blaginjo, je tudi fižol simbol bogastva in sreče. Ta je priljubljen predvsem v južnih državah ZDA, kjer ga kot simbol sreče dojemajo od svetovne vojne. Takrat je namreč mesto Vicksburg v Mississippiju po napadu ostalo brez hrane. A so imeli prebivalci na zalogi veliko črnookega fižola, s pomočjo katerega so prebrodil težke čase.

Zelje spominja na denar

V slovenskih domovih se za novo leto je zelje, bodisi navadno bodisi kislo. Skuhani zeljni listi namreč spominjajo na zložen denar in s tem simbolizirajo bogastvo. Podobno je tudi z listi ohrovta ali blitve. Tradicija sarme prevladuje tudi pri naših južnih sosedih in v Srbiji.

V Nemčiji in na Nizozemskem jedo zelje skupaj s pečeno svinjino. Tako naj bi zagotovili, da bodo imeli celo leto dovolj za pod zob.

12 jagod grozdja za 12 mesecev sreče

Točno ob polnoči, ko je mogoče slišati zvonove, pojedo prebivalci Španije, Portugalske, Mehike, Peruja in Kube 12 jagod grozdja, in sicer za vsaki udarec zvona eno. S tem poskrbijo za to, da imajo vseh 12 mesecev srečo. Sicer se lahko zgodi, da je katera jagoda kisla, kar pomeni, da tisti mesce morda ne bo najboljši.

Zaradi te tradicije je mogoče denimo v Španiji kupiti pakete grozdja, v katerih je točno 12 jagod.

V Peruju pa prebivalci pogosto pojedo še 13. jagodo in tako poskrbijo, da imajo srečo v novem letu.

Prašič simbolizira napredek, kokoš pa nazadovanje

Po ljudskem izročilu velja, da prinaša svinjsko meso napredek, kokošje pa nazadovanje. Svinje namreč pri iskanju hrane rinejo po blatu naprej, kokoši pa praskajo po zemlji nazaj. Tradiciji, da se na mizi za novo leto znajde svinjina in ne kura ali pura, sledimo tudi v Sloveniji.

Zato si kar brez slabe vesti ob novem letu privoščite svinjsko kračo ali klobase.

Tudi pecivo lahko prinaša obilje in srečo

Za vse ljubitelje sladkega peciva imamo dobro novico: pecivo okrogle oblike simbolizira bogastvo in srečo. V različnih državah se običaj sicer minimalno razlikuje, a je v korenu enak. Tako denimo v kolače v Grčiji skrijejo kovanec. Tisti, ki ga najde bo živel prihajajoče leto v obilju. Podobno je tudi na Nizozemskem, a tam skrijejo mandelj v puding.

Okroglo pecivo je prinašatelj sreče tudi na Madžarskem, Poljskem in Nizozemskem, kjer jedo majhne okrogle krofke.