Z novim šolskim letom so prišle tudi nove obveznosti. Pripravili smo nekaj preprostih nasvetov, kako otroško sobo in delovni kotiček pripraviti tako, da se boste v njem odlično počutili.

Šolsko leto se je ravno dobro začelo, s tem pa tudi pisanje domačih nalog, priprave na pouk in kmalu še učenje. Zbrali smo nekaj nasvetov, kako kar najbolje urediti otroško ali mladinsko sobo, da bo vaš otrok v njej z veseljem sedel za knjige in jih prelistal.

Pustite domišljiji svojo pot

Otroško ali mladinsko sobo je mogoče urediti že na nekaj kvadratnih metrih, velikokrat je dovolj že najmanjša soba v stanovanju ali le kabinet. Potrebno je le dovolj prostora za posteljo, mizo in garderobno omaro, pa še to je mogoče urediti v nivojih a minimalni kvadrature. Če se s prostorsko stisko ne srečujete, je edina omejitev vaša domišljija. Tudi, če si sobo deli več otrok, jo lahko uredite tako, da bo vsak v njej našel prostor, ki mu ustreza.

Če so vaši otroci še majhni, jim bo veliko lažje ustreči, kot če je vaš otrok že mladostnik. Da se bo v svojem prostoru odlično počutil, ga obvezno vključite v izbiro pohištva, tudi sam lahko predlaga postavitev elementov, vi pa njegove predloge poskusite čim bolj upoštevati. V svojem prostoru se bo vaš mladostnik dobro počutil takrat, ko bo zadovoljen s postavitvijo in izbranimi kosi pohištva.

Če je soba dovolj velika, jo je smiselno urediti v več delov. Eden naj bo namenjen spancu in počitku, kjer poskrbite za kvalitetno ležišče, drugi pa delu, kjer bo postavljena pisalna miza, police in predalnik. Če je prostora dovolj, lahko v najtišji in najmanj osvetljen del postavite kavč, sedalno vrečo, morda televizor in tako ustvarite kotiček za sprostitev.

Kadar si sobo deli več otrok, sploh če niso podobne starosti ali istega spola, poskusite sobo urediti tako, da vanjo namestite pregradne elemente, ki bodo vsem stanovalcem nudili dovolj zasebnosti, da se bodo v sobi radi zadrževali. Taki elementi služijo kot dodatni prostor za shranjevanje in dodajo sobi tisto piko na i, ki jo dela posebno.

Dobro osvetljena miza

Če je nekdaj veljalo, da je pisalno mizo najbolje postaviti pod okno, si strokovnjaki danes v tem niso enotni. Nekateri menijo, da zaradi pogleda na ulico misli hitro odtavajo, poznavalci feng šui filozofije pa trdijo, da pogled na vogal hiše ali denimo posušeno drevo slabo vpliva na ustvarjalnost.

 

Vsekakor je v redu, če je pisalna miza postavljena tako, da okna nimate tik za hrbtom, ker bo zato večino dne na delovno površino padala vaša senca, če uporabljate ekran, pa bo vanj svetilo direktno sonce in vam onemogočalo delo. Četudi vaš mladostnik trdi, da na razmetani mizi najde čisto vse, je urejen delovni prostor veliko bolj pregleden in je na njem mogoče bolj učinkovito delati.

Če imate možnost mizo postaviti kakorkoli, je najbolje da jo postavite ob okno, dnevna svetloba pa naj nanjo pada iz strani, ki na površino ne bo metale sence. Če je otrok levičar, naj svetloba pada z desne, če je desničar, pa z leve.

Dobro osvetljena miza

Ne glede na to, kam boste postavili pisalno mizo, je potrebno nujno pomisliti tudi na primerno osvetlitev. Da bo delo čim bolj učinkovito, se je izbiri svetil pomembno posvetiti vsaj toliko kot denimo kvalitetnemu stolu, zaslonu za računalnik, če ga vaš otrok redno uporablja, ter primerni tipkovnici. Če luči še nimate in jo morate šele kupiti, strokovnjaki svetujejo, da premislite o svetilki v LED izvedbi. Taka luč ima namreč najdaljšo življenjsko dobo, porabi pa tudi najmanj električne energije,

Primerna osvetlitev delovnega prostora je nujna komponenta za učinkovitost pri učenju, branju ter drugih opravilih. Tako je izbira namiznega svetila enako pomembna izbiri primernega stola za sedenje, zaslona za računalnik, tipkovnice ipd. Današnja ponudba svetil nam omogoča izbiro LED izvedb, ki porabijo izredno malo električne energije in imajo dolgo življenjsko dobo. Tako jih imamo lahko dalj časa prižgane, ne da bi se nam zvišal račun za električno energijo. Samo svetilo pa lahko tudi prenašamo iz prostora v prostor, kar še poveča njegovo uporabnost.

In, ko smo že pri prenašanju svetila. Neka ameriška raziskava je pokazala, da so mladostniki, ki nimajo stalnega kotička za delo, oziroma zadelo in učenje uporabljajo več mest, najbolj uspešni in učinkoviti? Soba naj bo torej urejena predvsem tako, da se bo vaš mladostnik ali otrok v njej izvrstno počutil, če bo kdaj nalogo napisal na kuhinjskem pultu, pa tudi ni nič narobe.