V dneh, ko so dnevi vse krajši, temperature pa nižje, se marsikdo sprašuje, koliko časa je še potrebno kositi vrtno trato. Odgovora na to vprašanje ni mogoče podati enoznačno, saj je trajanje košnje v jesenskem času odvisno od več dejavnikov. Na splošno pa velja, da lahko vrtno zelenico kosimo vse do takrat, ko so nočne temperature nad 5 stopinj Celzija. “Ko začne zmrzovati, ko temperature padejo pod pet stopinj, moramo s košnjo prenehati. Velja pa pravilo, da trava ne sme iti v zimo previsoka. Idealna višina je okoli 10 centimetrov. Če pustimo travo previsoko, nam lahko snežna plesen povzroči veliko težav, če je pa prenizka, pa lahko pomrznejo korenine, saj ima trata zelo plitev koreninski sistem,” je pojasnila Miša Pušenjak, specialistka za zelenjadarstvo in okrasne rastline, zaposlena na Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor. 

Idealno bi bilo, če bi pred dežjem trato prezračili in pognojili

Ob tem Pušenjakova svetuje, da trato, ki je zaradi letošnjih obilnih padavin brez hrane, ta konec tedna, v času napovedanega dežja, pognojimo. “Pri tem je pomembno, da gnojimo s pripravki, ki vsebujejo manj dušika in fosforja, predvsem pa veliko kalija. Na specialnih gnojilih za travo je označeno, da se uporablja v jesenskem času. Gnojenje bo pripomoglo, da se bo trata znova začela ukoreninjati, kalij pa bo pripomogel k odpornosti.” Še najbolje bi bilo, če bi travo lahko pognojili pred dežjem, saj bodo potem padavine gnojilo raztopile. Zelo dobrodošlo pa je tudi jesensko vertikuliranje oziroma prezračevanje trave. “To pomeni, da posežemo globoko v travno rušo in jo dobesedno raztrgamo. To lahko storimo s kovinskimi grabljami, ker je potrebne kar nekaj moči, naj to počne moška roka, ali z vertikulatorjem.” Idealno bi bilo, da trato najprej prezračimo, nato pognojimo, da gnojilo prodre v brazde, na vse to pa potem pade dež.

Od sonca ožgana trava, se bo, če so notranji deli še vsaj malo zeleni, po padavinah obrasla. Miša Pušenjak svetuje, da morebitno dosejevanje trave opravimo v spomladanskem času, saj lahko zima prinese še kakšne poškodbe.