Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, kako zaščititi vaš vrt, da bo preživel zimo in spomladi spet na polno zaživel, ga moramo v jeseni primerno zaščititi.

Fotografija je simbolična

Približuje se nam hladno vreme , ki s seboj prinaša zmrzal, veter in sneg, kar lahko neugodno vpliva na rastline, zato jih je potrebno pred najhujšimi vremenskimi vplivi obvarovati.Pri tem ni dovolj, da zaščitimo samo zunanji vidni del, ampak tudi koreninski sistem, poganjke in največkrat kar celo rastlino. Na kakšen način bomo zaščitili rastlino, je odvisno od številnih dejavnikov.

Mlade rastline bolj dovzetne za mraz

Mlade rastline so bolj dovzetne za negativne vplive mraza, saj njihov koreninski sistem še ni dovolj ukoreninjen in bi jih zato zmrzal bolj prizadela.

Rastline v lončkih so bolj občutljive od tistih, ki rastejo na tleh, saj je zemlja v posodah veliko bolj izpostavljena zmrzovanju. Manjši ko je lonec, bolj neugodne so razmere za prezimovanje.

Nekatere rastline, predvsem tiste, ki izhajajo iz predelov s hladnejšim podnebjem, so pričakovano bolj odporne na mraz, medtem ko so tropske rastline vajene vročine in vlage in brez ustrezne zaščite nizkih temperatur ne bodo preživele.

Čeprav nas mraz lahko marsikdaj tudi preseneti, velja spremljati vremenske napovedi in vremenske pojave. Če je noč denimo jasna, je večja verjetnost, da se že tako nizkim temperaturam pridruži še hladen veter.

Zaščitite korenine

Najboljši način za zaščito koreninskega dela pri rastlinah, ki so posajene neposredno v tla, je, da območje prekrijemo s šoto, kompostom, senom, mahom, lesnimi sekanci ali pa s snegom v obliki čaše.

Ker so lončnice že v osnovi bolj nagnjene k poškodbam zaradi zmrzali, jim bomo pri prezimovanju pomagali tako, da jih prestavimo v notranji prostor. Ta naj ne bo pretopel, saj lahko nenadne spremembe temperature pri rastlinah povzročijo šok. Postavite jih v garažo, lopo, klet ali drug neogrevan prostor.

Če imamo na vrtu dovolj prostora, lahko rastlino skupaj z loncem zakopljemo v zemljo. Tako bomo zagotovili enako temperaturo, kot bi jo imelo drevo, grm ali roža, če bi bilo posajeno neposredno v tla na vrtu, ob tem pa si prihranimo delo s presajanjem.

V primeru, da nobena od teh možnosti ne pride v poštev, bodisi zaradi pomanjkanja prostora ali iz kateregakoli drugega razloga, lahko lončnico ovijemo v zimsko kopreno ali drug izolativni material. Pri tem zaščitimo tako lonec kot tudi nadzemni del rastline.

Zaščitite tudi drevesa

Dejstvo je, da ohranjanje vlage v tleh lahko pomaga zaščititi rastline pred mrazom, pa naj se zdi še tako nenavadno. Vlažna tla imajo izolacijski učinek, ki seva toploto navzgor, ko se zvečeri. Pozimi zalivamo vedno v najtoplejšem delu dneva.

Če želimo zaščititi večjo skupino rastlin, jih preprosto pokrijmo z vrtno folijo ali drugim zaščitnim materialom, ki ga imamo pri roki. Okrog rastlin postavimo nizke lesene kole, nato pa čez napnemo zaščitni material. V ekstremnih razmerah lahko čez tkanino položimo še plastično folijo.

Mlajša drevesa, stara od 1 do 4 leta, so zelo občutljiva na poškodbe zaradi zmrzali in lahko zaradi njih celo odmrejo. Pozorni bodite tudi na drevesa in grmovnice, ki imajo že razvite popke in cvetove in jih nizke temperature lahko presenetijo spomladi. Njihova debla ovijte z brisačami, odejami, kartonom, klobučevino ali drugim materialom.

Z ovijanjem začnite na spodnjem delu debla in nadaljujte navzgor. Pri tem pazite, da se plasti prekrivajo za centimeter ali dva. Nadaljujte z zavijanjem na ta način, dokler ne dosežete najnižjih vej drevesa. Ovoj pritrdite na drevo z vrvico ali trakom.