Prostor, ki je postal standard za druženje in skupno uživanje ob obrokih, je tisti, ki je tudi kakovostno opremljen z mizo ter stoli za jedilnico. Jedilni stoli predstavljajo glavni element, ki mu je treba posvetiti pozornost, če želimo sedeti udobno in se ob tem tudi dobro počutiti. Tako so lahko številni jedilni stoli prava izbira, vendar pa veste, katera bi bila prava za vas in vaš priljubljeni prostor?

Izbrani jedilni stoli in barski stoli za vsak dom

Kadar izbirate stil, kombinacije, materiale in velikost, se zmeraj vprašajte, kako bi se izbrani izdelki skladali z ostalim pohištvom. Saj je pomembno, da si ustvarimo videz in občutek, v katerem se bomo počutili kar najboljše. Ko izbirate, imejte torej v mislih naslednje pomembnosti:

 • enostavno vzdrževanje: izjemno pomembno je, da so jedilni stoli in barski stoli iz materiala, ki ga lahko hitro in preprosto očistite, sploh če imate doma majhne otroke ali hišne ljubljenčke.
 • Udobje: ker smo v veliki večini čez dan na stolu, je pomembno, da je ta zasnovan mehko in udobno, zato posvetite tej alineji kar nekaj časa.
 • Stabilna struktura: svetujemo vam, da izberete izdelek z močno strukturo, saj bo zdržal veliko dlje in tudi prenesel različne teže oseb, ki bodo nanje sedle.
 • Kombiniranje: po želji lahko izberete kombinacijo jedilni stoli-sedežna; stoli-miza ali kombinacija z ostalim pohištvom, vendar premišljeno, saj lahko hitro stvar izpade neokusna.
 • Enostavno premikanje: zelo pomembna komponenta, ki se je številni niti ne zavedajo. Odlično je, da izberete takšne, ki jih lahko premaknejo tudi otroci in starejši ljudje. Takšne, da se ne zatikajo in ki niso sami po sebi težki.

Prostor, ki je postal standard za druženje in skupno uživanje ob obrokih, je tisti, ki je tudi kakovostno opremljen z mizo ter stoli za jedilnico. Jedilni stoli predstavljajo glavni element, ki mu je treba posvetiti pozornost, če želimo sedeti udobno in se ob tem tudi dobro počutiti.
Tako so lahko številni jedilni stoli prava izbira, vendar pa veste, katera bi bila prava za vas in vaš priljubljeni prostor?

Stil, ki predstavlja vaš dom

Glede na stil, ki ga imate v hiši ali stanovanju, je dobro izbrati material, ki se bo glede na vaše navade ter potrebe odlično odzval. Jedilni stoli modernih videzov prihajajo v različnih materialih. Pa si kar poglejmo, katerih. Na voljo imate bogato izbiro, pogojeno vašemu okusu.

 • Začnimo z najbolj priljubljeno izbiro in to je kovina. Ta je izbira mnogih, saj se odlično zlije z modernim pridihom v sodobno urejenih prostorih.
 • Ratan je druga izbira, ki slovi po svojem naravnem materialu in predstavlja trajnost ter eleganco. Je prijazen material, ki je z ustrezno nego lahko zelo dolgotrajen.
 • Brezčasna klasika, ki jo imenujemo tudi les, se že vrsto let uporablja za številne izdelke. Jedilni stoli, izbrani za jedilni prostor, so odlična izbira, saj dodajo ta naravni videz ter zemeljski pridih.
 • Oblazinjeni jedilni stoli so posebna vrsta, ki je namenjena dolgotrajnemu druženju in sedenju po obrokih. Najdete jih predvsem prevlečene s tkanino ali usnjem, za udobje in mehkobo.
 • Plastični stoli so namenjeni enostavnemu kombiniranju, vendar so lahko tudi malenkost neudobni brez dodanega oblazinjenja. So pa na voljo v različnih barvnih in materialnih kombinacijah za kar najboljšo izbiro.

Najpogosteje uporabljeni stili, s katerimi si uporabniki uredijo dom, so naslednji:

Najpogosteje uporabljeni stili, s katerimi si uporabniki uredijo dom, so naslednji:

 1. Tradicionalni, v črni, zeleni ali rjavi barvi ter v materialu, kot je ratan, usnje ali pletenje.
 2. Sodobni, z elegantnimi linijami. V odtenkih svetlega in črnega lesa so zanimivi tako jedilni kot barski stoli.
 3. Podeželsko predstavlja les v svetlih nevtralnih odtenkih, z nedokončanimi teksturami ter unikatnimi zaključki.
 4. Rustikalni v kombinaciji tkanine in temnega lesa ali usnja, je prava paša za oči. V prostor vnese udobje in sprostitev.

Na voljo je seveda standardna izbira z nizko mizo in stoli, ali pa visoka različica, ki jo spremljajo stabilni in udobni barski stoli za vaš dom.

Pravilna izbira bo v sam prostor vnesla dobro energijo ter poskrbela za lepo zlitje materiala, stila in videza. Ko imate zgoraj našteto že izbrano, pa je čas, da preverite še pravilno velikost, ki bi vam glede na prostor, najbolje ustrezala.

Velikost, ki ustreza izbranemu prostoru

Jedilni in barski stoli se morajo, seveda zraven estetike, tudi dobro prilegati sami mizi, zato je pomembno, da ob izboru veste primerno višino, s katero boste na stolu tako rekoč neodvisni. Pred nakupom preverite širino in višino, ki jo bo izbrani stol imel. Zakaj? Ker se lahko glede na dolžino mize izmeri, koliko stolov lahko postavite na eno stran.

Standardna širina, ki jo zajemajo jedilni stoli, je od 46 do 51 cm. Zato, če je vaša miza nenavadne oblike ali velikosti, priporočamo, da pustite med njimi nekje 15 cm prostora. Višina med stolom in mizo naj bo 30 cm; med stolom in tlemi pa 45 cm.

Možnosti za izbiro imate res veliko, saj so moderni jedilni in barski stoli opremljeni že z nižjimi naslonjali, vrtljivimi osmi, palicami za noge in naslonjali za roke. Vi pa imate popolnoma proste roke ob izbiri svojih najljubših kosov, ki bodo vaš dom spremenile v udobje in sproščenost.