Dogodki

Kultura

Veščine solidarnosti v kulutri: KULTURNI DELAVEC JE DELAVEC

Veščine solidarnosti v kulutri: KULTURNI DELAVEC JE DELAVEC

Vse, ki delujete na področju umetnosti in kulture, vabimo na brezplačno strokovno usposabljanje »Kulturni delavec je delavec«. Na delavnicah bomo osvetlili različne diskurzivne prakse, ki podpirajo (ne)razumevanje koncepta delavca v kulturi, kar lahko vodi do (implicitne/poklicne) izolacije ustvarjalcev in/ali njihovih organizacij. Strokovno usposabljanje bo izhajalo iz konkretnih izkušenj in pričevanj umetnikov s področja glasbenih in intermedijskih umetnosti, ponudilo bo tudi konkretne informacije o materialnih pogojih za ustvarjanje in na poljuden način predstavilo pravice, ki jih zagotavlja delavska zakonodaja.

Strokovno usposabljanje »Kulturni delavec je delavec« bodo izvedli dr. Gorazd Kovačič, Sara Renar in Peter Tomaž Dobrila.

* Dr. Gorazd Kovačič je visokošolski učitelj sociologije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Raziskovalno se ukvarja z ekonomsko in politično sociologijo, s sociološko in politično teorijo ter z analizo političnih ideologij. Bil je predsednik Visokošolskega sindikata Slovenije. Raziskovalno in praktično se ukvarja tudi s prekarnim delom, segmentacijo trga dela, delovanjem sindikatov in drugimi razmerji med delom in kapitalom.

* Sara Renar je glasbena umetnica iz Zagreba in velja za eno najpogumnejših pevk in tekstopisk nove generacije na Balkanu. Nekdanja arhitektka z magisterijem je namreč pustila službo v pisarni in se za polni delovni čas posvetila glasbi. Večinoma nastopa v maternem hrvaškem jeziku in je za svojo glasbo in nastope v živo prejela številne regionalne nagrade, vključno z nominacijo za evropski indie album leta IMPALA.

* Peter Tomaž Dobrila je soustanovitelj Multimedijskega centra KIBLA v Mariboru, njegov vodja in predsednik, organizator, informator in svetovalec. Je tudi član Evropske akademije za digitalne medije (EADiM) ter soiniciator in soavtor zmagovite kandidature Maribora s partnerskimi mesti za Evropsko prestolnico kulture 2012, soiniciator projektov Ljubljana 2010: Svetovna prestolnica knjige (UNESCO) in Maribor 2013: Evropska prestolnica mladih ter pobudnik kandidature Nove Gorice in Gorice za EPK 2025.

* * *

Strokovno usposabljanje je del projekta "Veščine solidarnosti:
Inovativne podporne metodologije sodelovanja", ki nastaja pod okriljem Založbe /*cf. in v partnerstvu z Glasbarium Institute ter s finančno podporo Ministrstva za kulturo RS. Soorganizator: KIBLA Maribor.

Na prireditvi bodo na ogled, listanje in branje tematsko izbrane knjige Založbe /*cf. Najodmevnejši naslovi bodo naprodaj po posebej ugodnih cenah.

Več informacij:

  • Pričetek: 23. junij 2024 ob 17:00
  • Konec: 23. junij 2024
  • Lokacija: KID KIBLA