Dogodki

Kultura

Otvoritev prodajne razstave 130 KMH

Otvoritev prodajne razstave 130 KMH

avtorji in avtorice: Eva Bevec, Jure Brglez, Rene Ketiš, Ema Kobal, Petra Korent, Miha Majes, Matija Medved, Matic Pandel, Hana Podvršič in Hana Jelovšek, Nejc Prah, Tereza Prepadnik, Lucija Rosc, Jaka Teršek, Primož Zorko

Razstava 130 KMH ponudi razmislek o relativnosti prostora (km) in časa (h). Znano je, da je pot iz Maribora do Ljubljane krajša od poti iz Ljubljane do Maribora. Če ju izmerimo, naj bi bili poti v obe smeri sicer isto dolgi – 130 km – iz izkušenj pa vemo, da temu ni tako.
A najmlajša generacija slovenskih umetnikov se na to ne ozira, saj se zavedajo, da je razdalja med Mariborom in Ljubljano zanemarljiva, če mislimo do Los Angelesa ali Hong Konga. Zakaj ne bi bila Slovenija en sam »metropolitan area« - »Greater Ljubljana« - kjer pa je Maribor njena najbolj kul in »up-and-coming« soseska?

Ta status Maribora potrjuje tudi Gal Šnajder, ki je okoli sebe in svoje prodorne mariborske grafične delavnice zbral 15 umetnikov, oblikovalcev, ilustratorjev, fotografov, da demonstrirajo, kako uglašeni s zeitgeistom so. V vaji iz relativnosti so njihova čisto sveža dela postavljena v sozvočje z bivanjskim simulakrom Studia Habitat, kjer te izzivajo, da jih odneseš domov in jih tam komponiraš v nove kontekste.
Besedilo ob razstavi je napisal Jure Kirbiš, kustos v Umetnostni galeriji Maribor. Razstava bo na ogled do 31. januarja 2024.

Več informacij:

  • Pričetek: 15. december 2023 ob 19:00
  • Konec: 31. januar 2024
  • Lokacija: Studio HABITAT