Dogodki

Kultura

Filmski večer: LGBT_SLO_1984

Filmski večer: LGBT_SLO_1984

Začelo se je leta 1984 in traja še danes.

S ponosom vas vabimo na filmski večer, v sklopu katerega si bomo ogledale_i dokumentarni film LGBT_SLO_1984 režiserja Borisa Petkoviča. Celovečerni dokumentarec iz leta 2022 je pogled na slovensko LGBT gibanje skozi prizmo aktivizma in kulture.

Leta 1984 se je v ŠKUC-u v Ljubljani odvil prelomni dogodek slovenskega LGBT gibanja. To je bil Festival Magnus - homoseksualnost in kultura, ki ne pomeni le začetka organiziranjega LGBT gibanja pri nas, ampak obenem tudi kot začetek LGBT filmskega festivala, ki velja za najstarejši tovrstni filmski festival v Evropi.

S tem mejnikom se je slovensko LGBT gibanje se zapisalo v zgodovino kot eno najbolj progresivnih gibanj tistega časa, v različnih oblikah in formah pa deluje tudi danes – in prav v letošnjem letu obeležujemo njegovo 40. obletnico, ki se ji posvečamo tudi v okviru našega Mavričnega junija.

Režiser filma Boris Petkovič je o njegovem nastanku sicer povedal, da mu je bilo med celotnim kreativnim procesom izjemno pomembno, da se film ne zreducira na politični pamflet, ampak da se umesti v širši družbeni kontekst. Dodaja še, da sta ga zanimala dva aspekta: kako se je slovensko LGBT gibanje razvijalo pod različnimi pritiski družbe in kako sta aktivizem in kultura vplivala na razvoj LGBT skupnosti v širši družbeni sferi.

Filmski večer bo na sporedu v soboto, 22. junija, v Kulturnem inkubatorju, s pričetkom ob 19. uri.

Vabljene_i k ogledu!

Več informacij: