Na ljubljanske stavbe pride več kot 50 sončnih elektrarn

Uredništvo , 18.12.23 ob 00:06

Ljubljano kmalu čaka obsežen projekt postavljanja sončnih elektrarn na strehe osnovnih šol, vrtcev, zdravstvenih domov, kulturnih in športnih ustanov …

Na ljubljanske stavbe pride več kot 50 sončnih elektrarn

Sredi oktobra je bil v Ljubljani podpisan sporazum za izvedbo projekta Zelena Energija na površinah in objektih Mestne Občine Ljubljana, v okviru katerega bo postavljenih 51 sončnih elektrarn na strehe javnih stavb, ki so v lasti Mestne občine Ljubljana.

Ljubljana bo z namestitvijo sončnih elektrarn na strehe javnih stavb prispevala k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov ter zagotovila trajnostno in čistejšo prihodnost mesta. Predvideva se, da bodo v MOL med trajanjem projekta prihranili več kot 2500 ton ogljikovega dioksida.

PREBERITE ŠE: Podjetja morajo prevzeti odgovornost za onesnaževanje voda, pravi EU

Osnovna zamisel projekta je namestitev sončnih elektrarn na strehe javnih stavb, ki so v lasti Mestne občine Ljubljana, s čimer bodo javni organi prejeli celovite storitve od zasebnih partnerjev, vključno z zeleno energijo, proizvedeno na javnih stavbah, upravljanjem in rednim vzdrževanjem sončnih elektrarn ter oskrbo v primeru pomanjkanja električne energije.

Javno-zasebno partnerstvo je Mestna občina Ljubljana sklenila s podjetji RESALTA d.o.o., RES ERP d.o.o. in Energetika Ljubljana.

Največja energetska skupnost v Sloveniji

Tako lahko pričakujemo namestitev 51 sončnih elektrarn na strehe javnih stavb, vključno z osnovnimi šolami, vrtci, zdravstvenimi domovi ter športnimi in kulturnimi objekti, skupne moči skoraj 5 MWp, zagotovljena letna proizvodnja pa bo presegla 5200 MWh.

Vrednost projekta znaša približno pet milijonov evrov, koncesijska pogodba pa bo trajala 17 let.

Ob tem bo projekt vključeval tudi t.i. »net billing«, ki bo Mestni občini Ljubljana omogočil uporabo presežne električne energije, proizvedene v obračunskem mesecu, ko primanjkuje energije.

Vir: Ekovjesnik

ads placeholder