Poljsko reciklažno podjetje Elemental Holding se počasi podaja v gradnjo kar 182 milijonov evrov vrednega kompleksa za obravnavo baterij električnih avtomobilov in njihovo reciklažo. Kompleks bo prvi te vrste tako v Evropi kot na svetu. S tem projektom bo svet uspešno načel problem, ki je električnim avtomobilom očitan že leta – okolju neprijazne baterije, polne različnih kovin in drugih delcev, ki povečujejo emisije ogljikovega dioksida in na različne načine botrujejo uničevanju okolja.

Z novim poljskim kompleksom bo vprašanjem, kam z rabljenimi baterijami električnih avtomobilov, ki veljajo za prihodnost svetovne mobilnosti, konec. Reciklaža baterij je tako prvi korak, saj njihova razgradnja s preciznim izločevanjem kovin in njihovo ponovno predelavo zaenkrat stane preveč.

Baterije se bodo spet vrnile na ceste

Poljska tovarna bo tako iz baterij odstranila problematične dele, elemente, ki so svoje odslužili in jih nadomestila z deli ter kovinami, ki jih bo proizvedla sama. Tak način rokovanja z baterijami lahko prihrani do kar 98-odstotkov emisij ogljikovega dioksida, kar električna vozila dela zares zelena.

Tak način rokovanja z baterijami lahko prihrani do kar 98-odstotkov emisij ogljikovega dioksida, kar električna vozila dela zares zelena.

Poljska bo za gradnjo kompleksa prejela tudi posojilo Evropske banke za rekonstrukcijo in razvoj v višini 25 milijonov evrov, svoje pa bo dodala tudi Evropska Unija, ki je na to, da bo prva tovarna za rokovanje z litijevimi baterijami električnih vozil postavljena prav v Evropi, izjemno ponosna.

Vir: Balkan Green Energy News