Najboljši par sončni elektrarni je zelena streha

Uredništvo , 20.10.21 ob 06:58

Če se doma ali v podjetju odločate za solarne panele, jim dodajte še nekaj zelenja, saj zelena streha učinkovitost sončne elektrarne poveča za skoraj 4 %.

Najboljši par sončni elektrarni je zelena streha

V primerjavi delovanja solarnih panelov na dveh različnih strehah v avstralskem Sidneyu so nedavno ugotovili, da sončne celice na strehah, ki imajo na svoji površini nasajene zelene rastline, v povprečju delujejo za 3,63 % učinkoviteje, njihov dnevni učinek pa je za 13 % oziroma 39 kW večji od solarnih celic na strehah brez vsakršnega rastlinja.

Sončna elektrarna na strehi brez vsakega zelenja je v roku osmih mesecev preučevanja proizvedla 59,5 MWh solarne energije, medtem ko je streha z zelenjem proizvedla kar 69 MWh.

Primerjava je bila izvedena v okviru raziskave »Green Roof and Solar Array – Comparative Research Project«, ki so jo vodili raziskovalci tehniške univerze v Sidneyu, pri čemer so opazovali delovanje solarnih celic na krovu zgradbe International House ter sončne elektrarne na Daram House.

Z zelenjem na strehi do skoraj 3000 dolarjev

Sončna elektrarna na strehi brez vsakega zelenja je v roku osmih mesecev preučevanja proizvedla 59,5 MWh solarne energije, medtem ko je streha z zelenjem proizvedla kar 69 MWh. Morda na prvi pogled razlika ni velika, a ob še večjih količinah zelenja in nekoliko večji sončni elektrarni taka razlika dolgoročno pomeni veliko. Naj to pretvorimo v nam bolj poznane številke – 9,5 MWh zelene električne energije je ekvivalentno približno 2595 dolarjem. Ni tako malo, ne?

Zakaj taka razlika? Ključ bolj učinkovitih solarnih celic je bil v temperaturi strehe – zelena streha je bila za kar 20 stopinj Celzija hladnejša od strehe brez zelenja, kar je pomenilo, da so lahko solarne celice, ki se posledično niso pregrele, veliko bolje izkoristile padajočo sončno svetlobo. Prav tako je zeleno rastlinje v svoje zavetje privabilo številne živalske vrste, vse to pa je korenito prispevalo k čistejšemu zraku ter stopnji vlage v okolici strehe, kar nikakor nima zanemarljivega vpliva na samo delovanje solarnih celic.

Znanstveniki so po koncu raziskave tako podčrtali pomen zelenih streh ter poudarili, da te nimajo pozitivnega učinka le na mesta, mestno klimo in biodiverziteto, temveč imajo tudi konkreten ekonomski učinek, kar se je jasno pokazalo v primerjavi delovanja solarnih celic na dveh različnih strehah.

Vir: Ekovjesnik, Raziskava »Green Roof …«