LEGO kocke odslej iz reciklirane plastike

Uredništvo , 22.07.21 ob 03:40

Proizvajalec slavnih LEGO kock je v juniju razkril prvi prototip kocke, v celoti izdelan iz reciklirane plastike, kar za podjetje, ki sicer proizvede ogromne količine plastike, predstavlja pomemben mejnik.

LEGO kocke odslej iz reciklirane plastike

Novi prototip LEGO kocke, ki so ga v podjetju predstavili konec junija, je izdelan iz PET plastike oziroma zavrženih plastenk ter je prvi prototip, ki hkrati ustreza vsem LEGO standardom ter je v celoti izdelan iz recikliranega materiala.

Z izzivom trajnostnega, okolju bolj prijaznega materiala, ki bi gradil LEGO kocke nove generacije, se je več časa ukvarjala ekipa 150 strokovnjakov, ki so v preteklih letih testirali več kot 250 različic PET materialov in stotine prototipov drugih okolju bolj prijaznih plastičnih formulacij, a do letošnjega junija prav nobena ni v celoti ustrezala zahtevam.

Odkriti ravnovesje med prihodnostjo in tradicijo

Zato je bilo odkritje prave mešanice, ki so jo v prototipu predstavili junija, za podjetje prava točka preboja. Predsednik okoljske odgovornosti v podjetju LEGO, Tim Brooks, je ob priložnosti povedal: »Mi smo izjemno navdušeni nad to prelomnico. Največji izziv na naši trajnostni poti je inoviranje novih materialov, ki so vzdržljivi, močni in tako kvalitetni kot naše obstoječe kocke – ter se prilegajo našim obstoječim LEGO elementom, ki so bili ustvarjeni v teku preteklih 60 let. S tem prototipom bomo lahko pokazali napredek, ki smo ga napravili.«

Ena zavržena plastenka v povprečju zagotovi dovolj materiala za deset LEGO kock dimenzije 2×4. Kako plastenka postane LEGO kocka, si lahko preberete in ogledate na naslednji povezavi.

Sicer bo do takrat, ko se bodo nove LEGO kocke iz recikliranega materiala pojavile v škatlah na prodajnih policah, preteklo še nekaj časa, saj bo ekipa strokovnjakov izbrani prototip poskušala še izboljšati, zadnja faza testiranja pa bi naj predvidoma potekala vsaj eno leto.

Do novih kock na policah še nekaj časa

Brooks je tako povedal še: »Vemo, da otroci skrbijo za okolje in od nas želijo, da naredimo naše produkte bolj trajnostne. Čeprav bo še malo trajalo, da se bodo lahko igrali s kockami, narejenimi iz reciklirane plastike, želimo, da otroci vedo, da delamo na tem in da jih na naši poti vključujemo. Eksperimentiranje in porazi so pomemben del učenja in inovacije. Tako kot otroci doma sestavljajo, razstavljajo in ponovno sestavljajo z LEGO kockami, mi to počnemo tudi v laboratoriju.«

V prihodnosti bo podjetje LEGO v trajnostna prizadevanja usmerilo kar 400 milijonov dolarjev, s katerimi želi v roku treh let celotno družbo v celoti preusmeriti na okolju bolj prijazno pot.

Vir: LEGO