Globalna vlaganja v tehnologije energetske tranzicije se morajo letno več kot štirikrat povečati, je dejala Mednarodna agencija za obnovljivo energijo (IRENA). In če se ne? Bo prihodnost vse prej kot zelena …

Za prehod na tehnologije energetske tranzicije je do leta 2030 potrebnih približno 35 milijard dolarjev, opozarja IRENA – Mednarodna agencija za obnovljive vire energije, ki je pozvala k usmerjanju načrtovanih vlaganj v fosilna goriva v obnovljive energetske tehnologije in infrastrukturo.

Globalna vlaganja v tehnologije energetske tranzicije se morajo letno več kot štirikrat povečati, če želimo ostati v skladu s prizadevanji, ki so bila sprejeta v okviru pariškega podnebnega sporazuma, je dejala Mednarodna agencija za obnovljivo energijo (IRENA).

Trenutno vlaganje ni dovolj

Vlaganja v obnovljive energetske tehnologije so lani dosegla rekordnih 1,3 milijarde dolarjev, vendar se mora ta številka povečati na približno 5 milijard dolarjev letno, če želimo doseči ključni cilj pariškega sporazuma, da se omeji povečanje temperature na 1,5 stopinje Celzija nad predindustrijskimi ravni, je dejala IRENA.

Svet do leta 2030 potrebuje približno 35 milijard dolarjev za prehod na tehnologije energetske tranzicije, vključno z izboljšanjem učinkovitosti, elektrifikacijo, razširitvijo in prilagodljivostjo omrežja, je dejala IRENA.

Potrebujemo še več gigavatov

Po besedah IRENE se mora tako razvoj obnovljive energije povečati s približno 3000 gigavatov letno danes na več kot 10 000 GW leta 2030, pri čemer je potrebna večja enakost pri razširjanju obnovljive energije med industrijskimi in razvijajočimi se državami.

Lani so novi projekti obnovljive energije na Kitajskem, v Evropski uniji in Združenih državah predstavljale dve tretjini zmogljivosti, medtem ko je Afrika predstavljala le 1 % zmogljivosti obnovljive energije.

PREBERITE ŠE: V Sloveniji kar 567 lokacij z javnim dostopom do pitne vode

»Temeljna sprememba podpore državam v razvoju mora imeti večji poudarek na dostopu do energije in prilagajanju podnebnim spremembam,« je dejal generalni direktor IRENE Francesco La Camera ter pozval finančne institucije, naj usmerijo več sredstev v projekte energetske tranzicije.

Vir: World Economic Forum