Z novo tehnologijo lahko odpadke pretvorimo v »zeleni« plin

Uredništvo , 04.12.20 ob 03:40

Dunajski strokovnjaki so nedavno razvili nov tehnološki proces, s pomočjo katerega lahko biološke odpadke recikliramo in jih pretvorimo v okolju prijazen plin.

Čeprav globalni trendi narekujejo uporabo obnovljivih virov energije, to vselej ni mogoče. Raziskovalci Tehniške fakultete na Dunaju so zato razvili nov tehnološki proces, v okviru katerega lahko iz naših bioloških odpadkov proizvedemo ogljično nevtralen plin, ki lahko služi kot veliko bolj zelen in trajnosten energent.

Raziskovalci Tehniške fakultete na Dunaju so zato razvili nov tehnološki proces, v okviru katerega lahko iz naših bioloških odpadkov proizvedemo ogljično nevtralen plin, ki lahko služi kot veliko bolj zelen in trajnosten energent.

Pri izgorevanju fosilnih goriv namreč nastajajo številni naravi in človeku strupeni plini, medtem ko bi nadomeščanje fosilnih goriv z odpadki, ki bi proizvajali »zeleni« plin to težavo povsem odpravilo. Ideja sicer ni nova, saj se ponekod že sedaj uporabljajo različni naravni, bio materiali in bio mase, ki izgorevaje ter posledično proizvajajo energijo, a uporaba odpadkov namesto tega bi razrešila kar dve muhi na en mah.

Rešitev tudi za izgoreli ogljikov dioksid

Ne le zmanjševanje količine odpadkov, sežiganje odpadkov z namenom pridobivanja zelenega plina bi bilo tudi veliko cenejše, saj za proces izgorevanja ne bi bilo potrebno ustvarjati in plačevati dragih bio mas ali drugih materialov, ob tem pa je zeleni plin že po svojem imenu tudi najbolj ekološka opcija. Novost dunajskega tehnološkega procesa je tudi ta, da se v postopku izgorevanja biološki odpad prečisti, kar pomeni, da je nastali plin čist in ne vsebuje škodljivega ogljikovega dioksida.

Novost dunajskega tehnološkega procesa je tudi ta, da se v postopku izgorevanja biološki odpad prečisti, kar pomeni, da je nastali plin čist in ne vsebuje škodljivega ogljikovega dioksida.

To še ni vse, saj raziskovalci dunajske tehniške fakultete v novem postopku vidijo le začetek. Prepričani so, da lahko na podoben način kot zeleni plin iz bioloških oziroma biogenih materialov in odpadkov dobijo tudi druge zelene vire energije kot so vodik ali tekoča goriva nove generacije. Proces rešuje tudi krizo odpadkov, ki se v nekaterih delih sveta nabirajo v prave gore, za proizvodnjo zelenega plina pa bi bilo mogoče uporabiti celo mulj, ki se nabere pri prečiščevanju komunalnih voda.

Proces rešuje tudi krizo odpadkov, ki se v nekaterih delih sveta nabirajo v prave gore, za proizvodnjo zelenega plina pa bi bilo mogoče uporabiti celo mulj, ki se nabere pri prečiščevanju komunalnih voda.

Raziskovalci ob izjemnem mejniku za zeleno energetiko povedo še, da se pravkar ukvarjajo še z vprašanjema, kako čimbolj učinkovito porabiti vodno paro in ogljikov dioksid, ki prav tako nastaneta ob izgorevanju biološkega odpada. Ko jim to uspe, bo tehnologija zagotovo ena izmed najbolj zaželenih ter ob obnovljivih virih energije najbolje ekoloških.

Vir: TU Wien