Ste že slišali za pet novih živalskih vrst, odkritih v preteklem letu?

Uredništvo , 23.01.24 ob 12:00

Ob hitrem izumiranju številnih živalskih vrst je vsaka novica o novi odkriti vrsti pravi balzam za dušo!

Ste že slišali za pet novih živalskih vrst, odkritih v preteklem letu?

Kljub težkim pogojem, ki jih v naravi ustvarjajo podnebne spremembe, znanstveniki vsako leto dokumentirajo tisoče novih živalskih vrst. Katere so bile odkrite v letu 2023?

Naravoslovni muzej Združenega kraljestva je v preteklem letu opisal kar rekordnih 815 novih vrst, pri čemer so poudarili: »Ne moremo zaščititi tega, česar ne poznamo, zato je opisovanje novih vrst ključen vidik, ki podpira velik del dela pri zaščiti, ohranjanju in obratu upada biodiverzitete po vsem naravnem svetu.«

Katere odkrite vrste torej izstopajo?

Dalek osa

Leto 2023 je bilo leto os, saj je Naravoslovni muzej opisal neverjetnih 619 novih vrst.

Večina teh spada v skupino Encyrtidae, ki se nanaša na parazitske insekte, ki svoja jajca odlagajo na in v nevešče brezhrbtne gostitelje.

Znanstveniki so se odločili, da bodo eni rodu os - skupaj z 14 vrstami znotraj njega - dali ime Dalek, da bi obeležili 60. obletnico Doctor Who.

Svetlobna anemona

Čeprav je bila ta vrsta poznana potapljačem in ljubiteljem akvarijev že desetletja, je bila šele leta 2023 uradno opisana z latinskim imenom.

Svetlobna anemona, kot jo neformalno imenujemo, je prozorno morsko bitje, ki ga najdemo v Mehiškem zalivu. Sedanje uradno poimenovanje majhnega morskega bitja, ki se skriva v skalnih razpokah, je Bellactic lux.

Velikanski pajek-rak

V ekvadorskem Amazonu je bil letos odkrit super velik pajek-rak, prvi te vrste v Južnoameriški državi. Velikan ima osem oči, osem nog in puhasto oranžno-rdeče trebuh. Čaka v grmovju ali na deblih dreves, pripravljen, da napade in ujame mimoidoče žuželke.

DiCaprijeva polžolovka

Znanstveniki so leta 2023 opisali pet novih vrst polžolovk - kač. Ena drevesna vrsta je dobila ime DiCaprijeva polžolovka ali Sibon irmelindicaprioae v latinščini. Ime je izbral slavni igralec in zavezanec k ohranjanju narave Leonardo DiCaprio.

Velikanski pingvin

Vse nove vrste, ki so opisane, pa žal niso več obstoječe. Pravzaprav so nekatere izumrle že mnogo tisočletij nazaj. Znanstveniki na Novi Zelandiji so tako v letu 2023 odkrili kosti dveh vrst velikanskih pingvinov, ki so se na območju najdb sprehajali pred približno 50 milijoni leti.

Vir: EuroNews Green

[[image_1_ge_572]]