Sončno energijo lahko v lokalnem okolju izkoristite tudi na lastno pobudo

Uredništvo , 19.03.21 ob 03:40

Meščani se velikokrat pritožujemo, da mesto našim idejam ne nudi dovolj podpore, a če želite v vaše okolje vnesti več zelene energije, to ni več nemogoče, saj se po svetu širijo spletne platforme, ki razumejo, da ne želimo več čakati na občinsko ali državno pomoč.

Sončno energijo lahko v lokalnem okolju izkoristite tudi na lastno pobudo

Marsikdo bi se, če bi mu kdo ponudil vso potrebno podporo in pomoč, rade volje odločil za zeleno preobrazbo svojega doma ali celo soseščine, a brez ustreznih sredstev in znanja, kam ter na koga se obrniti, to ni tako preprosto. Rešitev obstaja, nastopa pa v obliki mednarodne spletne platforme Originator Engine, ki jo je v sodelovanju z IBM pripravila organizacija Raise Green’s. Platforma omogoča, da vsakdo postane aktivist svojega lastnega okolja ter se poteguje za denar in priložnosti za svojo soseščino, več kot vabljeni pa so tudi potencialni investitorji.

Preko “startupa” do lokalne sončne elektrarne

Platforma temelji na ideji spletne predstavitve startup podjetij in projektov, tako lahko skozi posebne obrazce predstavite vaše ideje, želje in se potegujete za sredstva ter vso potrebno pomoč, Originator Engine pa je prvenstveno posvečena podpori projektom, ki so osredotočeni na zeleno izkoriščanje sončne energije. Sodelovanje na platformi sicer zahteva nekaj finančnega vložka, ki se v povprečju giblje v višini 50 dolarjev, kar pomeni, da je investicija v primerjavi z možnim izkupičkom res minimalna.

Sistem deluje po štirih fazah – ustvari, financiraj, zgradi, poženi. V prvi fazi Originator Engine pomaga snovalcu nekega projekta oziroma ideje preiti vse ovire in postati »posel«. Nato se s pomočjo platforme za izoblikovani projekt zbirajo sredstva in ko je finančni cilj dosežen, napočita naslednji fazi – udejanjanje projekta v svojem lokalnem okolju in naposled, zeleno izkoriščanje sončne energije.

Kot povedo v organizacija Raise Green je platforma za »ljudi, ki so utrujeni od čakanja na oblast, utrujeni od čakanja na podjetja in hočejo takoj ustvariti svet, kot si ga želijo.« Sistem deluje po štirih fazah – ustvari, financiraj, zgradi, poženi. V prvi fazi Originator Engine pomaga snovalcu nekega projekta oziroma ideje preiti vse ovire in postati »posel«. Nato se s pomočjo platforme za izoblikovani projekt zbirajo sredstva in ko je finančni cilj dosežen, napočita naslednji fazi – udejanjanje projekta v svojem lokalnem okolju in naposled, zeleno izkoriščanje sončne energije.

Za »ljudi, ki so utrujeni od čakanja na oblast, utrujeni od čakanja na podjetja in hočejo takoj ustvariti svet, kot si ga želijo.«

Raise Green se tako letos ukvarja s približno 60 idejnimi projekti, trenutno pa se osredotočajo na deset posameznih, ki so že blizu svoje realizacije. Doslej je Originator Engine ponudil svojo pomoč pri projektih gradnje solarnih polnilnic za električna vozila, solarnih avtobusnih postaj, zelenega kmetijstva, sončnih elektrarn v večjem ali manjšem obsegu in podobno. Platforma sicer zaenkrat ostaja pretežno ameriška, a ponuja dober koncept delovanja, ki služi kot zgled številnim novonastajajočim.

Vir: Raise Green