Slovenci rešili nemški elektroenergetski trg

Uredništvo , 26.09.20 ob 15:42

Nemčija je bila prejšnji teden tik pred izklopom svojih uporabnikov. Poraba električne energije je bila pri visokih temperaturah zelo visoka in Nemcem je zato na pomoč priskočila Slovenija.

Nemčija je bila prejšnji teden tik pred tem izklopom svojih uporabnikov. Težave so po poročanju portala eposavje.com izhajale zaradi izpada predvidene vetrne proizvodnje in prevelike odvisnosti od vetra. Poraba električne energije je bila pri visokih temperaturah zelo visoka. Nemcem je zato na pomoč priskočila Slovenija.

Cene skočile iz 50 na 1000 evrov

Nemške energijske potrebe so bile zelo visoke in je šlo za velike kapacitete. Martin Novšak, generalni direktor GEN energije je za eposavje povedal, da so nemške cene porasle prek 1000 evrov. “Če rečemo, da so normalne cene 50 evrov na megavatno uro, so v določenih blokih presegle 1000 evrov. Bilo je blizu razpada nemškega elektroenergetskega sistema,” je povedal. Dodaja, da so prejšnji ponedeljek obratovali z vsemi kapacitetami, “v torek s 100 MW in s prav toliko tudi ta ponedeljek. Gre za 10 % slovenske proizvodnje oz. do 30 % možne slovenske kapacitete,” dodaja.

Bilo je blizu razpada nemškega elektroenergetskega sistema.

Ko je Slovenija pomagala Nemčiji, ni imela lastnih rezerv.

V Sloveniji je rezerve za pol nuklearke, kar je 360 megavatov. V času, ko je Slovenija pomagala Nemčiji, ni imela lastnih rezerv.

V času, ko je Slovenija pomagala Nemčiji, ni imela lastnih rezerv.

Želimo si, da so energetske politike v Evropi takšne, da si vsak zagotavlja rezerve tako, da ne bo potrebe po medsebojni pomoči. S tem se zmanjšuje zanesljivo delovanje elektroenergetskega sistema,” je še povedal Novšak za eposavje.com.