V sedmih tednih trajanja pobude se je na spletni strani aktiviralo več kot 2000 kolesarjev, ki so skupaj prekolesarili impresivnih 236.742 kilometrov. To je kar 5,9-krat obseg Zemlje okoli ekvatorja! S tem so prihranili 37 ton CO2, kar je emisija, ki jo v enem letu absorbira 743 odraslih dreves.

V primerjavi z jesenskim delom izziva se je letos število udeležencev podvojilo, prav tako pa se je kolesarjenje razširilo na 104 slovenske občine, kar predstavlja 49 % vseh slovenskih občin.

Ljubljana, Škofja Loka, Škofljica in Kranj so se izkazale za najbolj "kolesarsko" motivirane občine, saj so tamkajšnji prebivalci v primerjavi s številom prebivalcev kolesarili nadpovprečno veliko.

Poudarek na vlogi delodajalcev

Letošnja izdaja izziva je prinesla novost v obliki aktivnega vključevanja delodajalcev. V izziv se je pridružilo 55 podjetij, ki so svojih zaposlene spodbujala k kolesarjenju v službo na različne načine, nekateri med njimi so celo ponujali praktične nagrade.

Manj kot dva: avto ostane doma

Poleg izziva Polni zagona kolesarimo v službo že tretje leto poteka tudi kampanja Manj kot dva, ki jo vodi IPoP - Inštitut za politike prostora. Kampanja na humoren način ozavešča o negativnih vplivih pretirane rabe avtomobila za kratke razdalje in spodbuja alternativne načine mobilnosti.

Rezultati izziva Polni zagona kolesarimo v službo in kampanje Manj kot dva kažejo, da se Slovenci vse bolj zavedajo prednosti kolesarjenja. Kolesarjenje ni le zabavno in zdravo, ampak je tudi okolju prijazen in ekonomičen način potovanja. Vse več občin in delodajalcev se zaveda pomembnosti spodbujanja kolesarjenja, zato lahko v prihodnosti pričakujemo še več kolesarjev na slovenskih cestah.

Vir: GOV.SI

[[image_1_ge_611]]