Segrevajoči se morski tokovi krivi za masovne pomore rib

Uredništvo , 27.08.22 ob 17:12

Poleti toplo morje sicer dobro dene, a za morska bitja so visoke temperature, ki vztrajajo, smrtna obsodba. Zadnje čase smo tako priča masovnim pomorom …

Segrevajoči se morski tokovi krivi za masovne pomore rib

Tudi morje preživlja vročinske valove, verjeli ali ne. Kar je za njegove prebivalce prav alarmantno … Pogostost in trajanje morskih vročinskih valov se je v zadnjih dveh desetletjih podvojilo, kar s seboj prinaša množično izumiranje prebivalcev morskih globin.

Ena zadnjih raziskav je pokazala, da je Sredozemsko morje v preteklem desetletju preživelo ekstremne toplotne razmere, ki so povzročile kar pet izumrtij v morskih pasovih do globine 45 metrov.

Znanstveniki še vedno nimajo dovolj znanja o morskih vročinskih valovih, a zaenkrat je jasno, da so ti glavni krivci za spremembe »življenjskega ritma« svetovnih morij. V zadnjih desetletjih so morski vročinski valovi v Sredozemskem morju povzročili poplave, ki bodo v prihodnosti postale skorajda stalnica. Še huje kot to pa so množična izumrtja, v katerih lahko umre do kar 80 % preučevanih populacij.

Vsebino in izsledke raziskave, objavljene v priznani znanstveni reviji Global Change Biology lahko preberete na naslednji povezavi.

Najhujše množično izumrtje v Severnem morju se je zaradi spremenjenih temperatur zgodilo med leti 1999 in 2003, več manjših, a nič manj zaskrbljujočih pa je bilo zabeleženih med leti 2015 in 2019. Med najbolj ogroženimi morskimi bitji so morske alge, njihovo izumrtje na nekem območju pa lahko pomeni smrtno obsodbo še za številne druge prebivalce tiste lokacije.

Tako raziskovalci v poročilu raziskave z naslovom Marine heatwaves drive recurrent mass mortalities in the Mediterranean Sea opozorijo, da izumrtje koralnih grebenov, bolj znano kot »beljenje«, ki je prav tako posledica segrevanja in zakisljevanja morja, ni več izjema, ampak nova normalnost. Skrajni čas, da svetovna morja vzamemo zares!

Vir: Global Change Biology, Ekovjesnik