Premiki v smer bolj zelene, okolju prijaznejše energije doslej niso bili po volji vsem, saj so za številna dobičkonosna podjetja pomenili gotov propad. Toda podjetja so se znašla in namesto v onesnažujoča fosilna goriva pričela s spreminjanjem svojih strategij, pridobivanjem zelene energije in vlaganjem v obnovljive vire energije. Tako smo lahko v zadnjih letih priča neverjetnim preobrazbam nekdanjih onesnaževalskih multinacionalk v pomembna podjetja na področju zelene energije!

Konec s premogom, kaj pa zdaj?!

Panoga, ki na račun ohranjanja našega planeta tone v pozabo, so predvsem premogovniki, ki pa zato postajajo priložnost za nekaj novega. Tako je nemški operater premogovnika LEAG nedavno naznanil, da bo v zeleno energijo vložil kar 10 milijard evrov. LEAG iz poslovanja s premogom prehaja na vetrno in sončno energijo, shranjevanje energije in trajnostno mobilnost, kar je skladno z nemško direktivo, ki si prizadeva do konca tega desetletja oziroma najkasneje do leta 2038 opustiti premog.

Trenutna energetska kriza vlaganje v zeleno energijo še dodatno spodbuja, saj vsak vložek predstavlja manjšo odvisnost držav od neobnovljivih virov energije. V vrhu družbe LEAG opozarjajo, da Nemčija trpi za najhujšo energetsko krizo v njeni zgodovini, pri čemer menijo, da so projekti v pripravi ustrezen odgovor.

LEAG v zeleni energiji ni popoln novinec, saj se lahko pohvalijo že z dvema solarnima parkoma s skupno močjo 14,5 MW, do leta 2030 pa si želijo zagnati več sončnih in vetrnih elektrarn s skupno zmogljivostjo 7 GW, pri čemer pa se spogledujejo še s proizvodnjo okolju prijaznejših baterij, shranjevanjem toplote, zeleno proizvodnjo vodika in drugimi trajnostnimi rešitvami. V družbi so nedavno naznanili celo, da bi lahko v svoji domači regiji postavili največje središče obnovljive energije v Nemčiji …

Ko se zaprejo ena vrata, se odprejo druga

Podjetje LEAG je trdno prepričano v uspeh svoje zelene strategije, zavezali pa so se tudi, da bodo v prihodnjih letih poskrbeli za predčasno zaprtje svojih premogovnikov. In kaj bo z njimi? Opuščeni premogovniki predstavljajo degradirana območja, ki so kot nalašč za postavitev obsežnih solarnih farm – po zaprtju bo namreč na voljo kar 33 hektarjev zemljišč!

V družbi LEAG seveda ne ostajajo le pri besedah, ampak svoje zaveze ves čas pretvarjajo v uspešne projekte. Eden izmed bolj zanimivih je gotovo plavajoča sončna elektrarna na umetnem jezeru Cottbuser Ostsee, ki se bo nahajala v nekdanjem površinskem rudniku. Načrtovani objekt z močjo 21 MW bo tako na ravni celotne Nemčije največji te vrste.

Vir: Balkan Green Energy News