Rekord vetrne energije v Veliki Britaniji prižiga luč na koncu tunela

Uredništvo , 03.02.22 ob 03:30

Združeno kraljestvo je v preteklem mesecu doseglo svoj rekord v količini proizvedene energije s pomočjo vetra, kar pomeni manjšo odvisnost od fosilnih goriv, nižje stroške in bolj zeleno prihodnost.

Rekord vetrne energije v Veliki Britaniji prižiga luč na koncu tunela

Na Otoku je luč na koncu tunela onesnaževanja s fosilnimi gorivi že vidna, saj so Britanci pred kratkim doživeli zgodovinski trenutek, ko so njihove vetrne farme proizvedle rekordno količino energije in s tem dokazale, da Velika Britanija kmalu ne bo več večinsko odvisna od fosilnih goriv, denarnice državljanov pa bodo debelejše.

Obnovljivi viri tudi kot rešitev za krizo energentov

Proizvodnja energije s pomočjo vetra se je v Veliki Britaniji povečala za kar 18 413 megavatov, k čemur je močno prispeval močan veter (ki je sicer v drugih delih sveta povzročil številne preglavice). Več zelene električne energije je tako tudi neposredno povezano z začasno občutno nižjimi cenami energije, ki bodo v trenutni svetovni krizi energentov še kako dobrodošle. Cena za megavatno uro energije je namreč po rekordni proizvodnji padla na 150,59 funta, kar je najnižje od 3. januarja dalje.

Proizvodnja energije s pomočjo vetra se je v Veliki Britaniji pred kratkim povečala za kar 18 413 megavatov.

Vlaganje v vetrno energijo je za Veliko Britanijo izjemnega pomena, saj predstavlja večji del otoškega načrta za doseganje ogljične nevtralnosti, pri čemer vetrna, obmorska lega državi močno koristi. Do konca desetletja si bodo tako v Združenem kraljestvu prizadevali kar štirikrat povečati zmogljivost vetrnih elektrarn, še posebej tistih, ki se nahajajo na morju in s pridom izkoriščajo moč morskih vetrov.

Glede na to, da se kmalu obeta tudi polni zagon največje vetrne elektrarne v Veliki Britaniji, o kateri smo že pisali, pa lahko pričakujemo, da bo proizvodnja energije s pomočjo naravnih, obnovljivih virov v prihodnosti še večja!

Vir: Bloomberg