Prihaja film, ki bo pokazal, kako “divja” je Slovenija

Uredništvo , 08.06.21 ob 03:10

Kako dobro poznate slovenske divje živali? Ne preveč dobro? Brez skrbi, saj v kinematografe že to jesen prihaja poseben slovenski dokumentarec o živalskem in rastlinskem svetu naše države z naslovom Divja Slovenija.

Prihaja film, ki bo pokazal, kako “divja” je Slovenija

Med sprehodi po slovenskih gozdovih in planinskih poteh se le redko zavedamo, kako čudovit rastlinski in živalski svet nas obkroža, zato bo dokumentarec Divja Slovenija, ki nastaja pod taktirko Mateja Vraniča, več kot dobrodošel. Dokumentarec na velika platna prihaja že v jeseni, po napovedih pa si bomo lahko v pravi mojstrovini ogledali več kot 50 živalskih vrst, ki jih bomo lahko spremljali v različnih letnih časih ter v različnih življenjskih vlogah.

Napovednik pristnega slovenskega dokumentarca o naši flori in favni si lahko ogledate na naslednji povezavi.

Pri nastanku dokumentarnega filma je kot partner sodeloval tudi LIFE integrirani projekt za okrepljeno upravljanje Nature 2000 (najvišje varovanega območja) v Sloveniji, ki so v zmožnosti filmske estetike uvideli priložnost, da tako domači Sloveniji kot tujini predstavijo bogastvo slovenske flore in favne. Film soustvarja 15-članska ekipa pod vodstvom priznanega, tudi v tujini uveljavljenega fotografa in snemalca Mateja Vraniča, ki ima z dokumentarnimi filmi, predvsem pa reportažami narave precej izkušenj.

Preko panonskih ravnic do skrivnosti Jadranskega morja v 80 minutah

Dokumentarni film Divja Slovenija bo na platnih razkril življenja manj pogosto izpostavljenih slovenskih živali – različnih vrst sesalcev, ptic, dvoživk, žuželk ter manj poznanih rastlin. Ustvarjalci filma so ob napovedi filma povedali: »V filmu se podamo med najvišje alpske vrhove in v odmaknjene dinarske gozdove, potujemo preko panonskih ravnic, se spustimo v podzemlje kraškega sveta in pod gladino Jadranskega morja. Pri vsaki pokrajini spoznamo zanje značilen živalski svet. Odkrivamo skrivno življenje nekaterih živalskih vrst, ki živijo v neposredni bližini ljudi, pogosto celo v urbanem okolju, a nam tako rekoč nikoli ne pridejo pred oči. Priča smo posamičnim interakcijam med ljudmi in živalmi.«

Foto: Facebook/Divja Slovenija

Foto: Facebook/Divja Slovenija

Foto: Facebook/Divja Slovenija

Foto: Facebook/Divja Slovenija; snemalec Borut Furlan

Foto: Facebook/Divja Slovenija; ustvarjalec Matej Vranič

Foto: Facebook/Divja Slovenija; ustvarjalec Matej Vranič

»Pri vsaki pokrajini spoznamo zanje značilen živalski svet. Odkrivamo skrivno življenje nekaterih živalskih vrst, ki živijo v neposredni bližini ljudi, pogosto celo v urbanem okolju, a nam tako rekoč nikoli ne pridejo pred oči. Priča smo posamičnim interakcijam med ljudmi in živalmi.«

V Divji Sloveniji bomo lahko uživali 80 minut, izšla pa bo tudi 52 minut dolga angleška različica. Ob ugodni epidemiološki sliki je primera nestrpno pričakovanega slovenskega dokumentarca napovedana za letošnji september.

Spretno filmsko oko Mateja Vraniča

Avtor dokumentarnega filma Divja Slovenija, Matej Vranič, v posnetkih narave ni novinec, saj se s fotografijo in kasneje filmom ukvarja že od leta 2006. Med leti 2009 in 2018 je tako za slovenski National Geographic pripravil osem samostojnih reportaž, v letu 2017 pa je bil izbran celo za najboljšega naravoslovnega fotografa leta. Odkrivanju flore in favne skozi objektiv se posveča že tri desetletja, za njim pa je tudi že snemanje lastnega dokumentarnega filma Ptice jezer – njihova vrnitev.

Vir: Natura 2000