Prenizke plače so lahko s sončnimi celicami višje …

Uredništvo , 16.03.21 ob 03:00

Ameriška šola je dokazala, da je trajnostno dolgoročno boljše. Z namestitvijo sončnih celic so namreč prihranili toliko denarja za ogrevanje, da so lahko učiteljem povišali plače …

Namestitev lastne sončne elektrarne se morda na prvi pogled zdi kot precej visok strošek, a naša enkratna naložba lahko v prihodnosti prinese številne pozitivne učinke. Ne samo na okolje in prihodnost planeta, ampak tudi na našo denarnico. Dokaz je šola v Batesvillu v Arkansasu, ki je pred nekaj časa namestila kar 1600 sončnih celic. Šola je s svojo zeleno odločitvijo v zadnjem času dvignila toliko (dobrega) prahu, da se je znašla celo v šovu pevke Kelly Clarkson, odlomek pa lahko najdete tudi v spodnjem videoposnetku.

Vodstvo je preračunalo, da bo namreč s prihrankom denarja, ki bi ga sicer porabili za energijo za ogrevanje, učiteljem zvišalo plače. Štiri leta po namestitvi prave sončne elektrarne se obljuba uresničuje in učitelji šole v Batesvillu imajo po zaslugi zelenega ukrepa občutno višje plače kot njihovi kolegi z drugih šol.

Prihranek = 300 tisoč dolarjev na leto

V energetski prenovi je šola namestila na tisoče LED luči, vgradila energetsko optimalna okna ter na strehe in na poseben travnik postavila 1600 sončnih celic, ki so poskrbele za kar polovico energije, ki je sicer šola potrebuje. Po treh letih so učinki že vidni in vodstvo je s ponosom povedalo, da so v preteklih letih uspeli proizvesti več kot 1,6 milijona kilovatnih ur energije.

»Našim učiteljem želimo omogočiti boljšo plačo, saj jih želimo s tem spodbuditi h kvalitetnejšemu izobraževanju naših otrok.«

Tako so uspeli prihraniti 300 000 dolarjev letno, del pa namenili plačam svojih učiteljev. »Našim učiteljem želimo omogočiti boljšo plačo, saj jih želimo s tem spodbuditi h kvalitetnejšemu izobraževanju naših otrok,« je povedala ravnateljica, ob bolj zadovoljnih učiteljih ter novemu znanju pa se bodo arkansaški otroci hitro naučili tudi lekcije, da je zeleno v resnici tudi boljše. Več o šoli in o tem, kako je zelena odločitev navdušila ves svet, najdete na naslednji povezavi.

Vir: Energy News