Poslanci danes prejeli več kot 5000 e-sporočil za ohranitev narave

Ana Lah, 12.05.20 ob 09:50

Danes bodo poslanci glasovali o amandmaju na novelo Zakona o ohranjanju narave, ki ga je vložila stranka SNS. Z namenom preprečitve sprejetja zakona so v organizaciji Balkan River Defence organizirali akcijo, v kateri so poslance zasuli z e-sporočili, danes pa se bodo zbrali tudi pred parlamentom. Poudarjajo, da ne gre za pravice nevladnikov, ampak za pravice narave.

V sredo, 6. maja, je stranka SNS v dogovoru z ministrom Vizjakom potihoma vložila amandma na novelo Zakona o ohranjanju narave, ki jo bo pristojni parlamentarni odbor danes obravnaval. Z amandmajem bi se naravovarstvenim organizacijam postavilo tako rekoč nemogoče pogoje za status delovanja v javnem interesu na področju ohranjanja narave in s tem za sodelovanje v različnih postopkih pri posegih, ki vplivajo na naravo.

Z amandmajem bi se naravovarstvenim organizacijam postavilo tako rekoč nemogoče pogoje za status delovanja v javnem interesu na področju ohranjanja narave in s tem za sodelovanje v različnih postopkih pri posegih, ki vplivajo na naravo.

Če bo amandma sprejet, bo status in možnost aktivnega varovanja narave v postopkih izgubilo več kot 90 % od sedanjih (samo) 47 imetnikov statusa. Med drugim tudi naša najstarejša naravovarstvena organizacija – Ribiška zveza Slovenije, pa npr. tudi Jamarska in Mikološka zveza.

Zaradi naravnih danosti se še ne zavedamo uničujočih vplivov na okolje

Eva Žunec, diplomirana varstvena biologinja in študentka managementa trajnostnega razvoja, je za naš potal povedala: “Slovenci zaradi naravnih danosti še vedno ne čutimo uničujočih vplivov globalnih okoljskih sprememb do te mere, da bi bili res zaskrbljeni. In dejstvo, da se danes predlaga sprejetje amandmaja na zakon o ohranjanju narave, ki bi zaostril pogoje zagovarjanja narave samo kaže, kako samoumevno, neuničujočo in vezano na lastništvo nekateri še vedno vidijo naravo!” 

“Če kaj, bi država svoje delovanje morala zaostrit drugje, pri aktivnostih poseganja v prostor, ne pa narekovanju kdo lahko brani interese narave, ter obenem postati manj mačehovska pri razdeljevanju financ za področje varstva narave.”

“Če kaj, bi država svoje delovanje morala zaostrit drugje, pri aktivnostih poseganja v prostor, ne pa narekovanju kdo lahko brani interese narave, ter obenem postati manj mačehovska pri razdeljevanju financ za področje varstva narave. Ob tej priložnosti pozivam vse državljane in državljanke, da ko danes pogledamo okoli sebe in poleg hvaležnosti, kje živimo, tudi aktivneje občutimo odgovornost do pravic ohranjanja narave, ki je temelj našega obstoja,” je kritična varstvena biologinja.

Nad poslance poslali točo e-sporočil

Z namenom preprečitve sprejetja zakona so v organizaciji Balkan River Defence urgentno organizirali akcijo TOČA E-SPOROČIL POSLANCEM, ki bodo v danes, 12. 5., ob 14. uri na seji Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor glasovali o sprejetju oz. zavrnitvi predlaganega amandmaja  Pripravili so apel poslancem, naj glasujejo za skupno dobro in škodljivi amandma zavrnejo. Pozivajo javnost, da jim pomaga zaščititi naravo in v čim večjem številu s pošiljanjem apela poslancem izrazi svoje nasprotovanje omejevanju naravovarstvenih organizacij.

“Poslance smo v velikem številu po e-pošti pozvali naj zavrnejo amandma na Zakon o ohranjanju narave, ki sta ga vložila Minister za okolje in SNS in o katerem bodo odločali jutri na seji Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor,” so v izjavi za javnost zapisali organizatorju. Neuradno so nam še zaupali, da so poslanci prejeli vsaj 5000 e-sporočil.

“Poslance smo v velikem številu po e-pošti pozvali naj zavrnejo amandma na Zakon o ohranjanju narave, ki sta ga vložila Minister za okolje in SNS in o katerem bodo odločali jutri na seji Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor,” so v izjavi za javnost zapisali organizatorju. Neuradno so nam še zaupali, da so poslanci prejeli vsaj 5000 e-sporočil.

Ne gre za pravice nevladnikov, ampak za pravice narave

Poudarjajo, da ne gre za pravice nevladnikov, pač pa gre za pravice narave. “Narava v tem svetu na žalost nima glasu, zanjo ga dajejo nesebični posamezniki, ki v tej ureditvi enostavno nimajo druge možnosti, kot vključenost v nevladno organizacijo in preko te vključenost v postopke. Če bo to odvzeto, nam naravovarstvenikom ne preostane nič drugega, kot direktne akcije na terenu … česar pa si v razviti družbi ne želimo!” zapišejo.

“Narava v tem svetu na žalost nima glasu, zanjo ga dajejo nesebični posamezniki, ki v tej ureditvi enostavno nimajo druge možnosti, kot vključenost v nevladno organizacijo in preko te vključenost v postopke. Če bo to odvzeto, nam naravovarstvenikom ne preostane nič drugega, kot direktne akcije na terenu … česar pa si v razviti družbi ne želimo!”

Ob 13:30 bodo aktivisti poslance pričakali tudi v živo: poslance na Trgu republike in jih “z domiselnimi transparenti, pesmijo in rekreacijo prijazno pozvali k glasovanju ZA naravo, torej PROTI amandmaju.”

“Ko, če, bodo naravi škodljivi projekti izpeljani, ne bo več poti nazaj,” opozarjajo in dodajajo, da bo narejena napopravljiva škoda. “Uničevanje narave ni razvoj,” še povedo in dodajo, da smo dovolj inovativni in sposobni ubrati drugačno pot – trajnosten in naravi prijazen razvoj. “Naša neokrnjena narava nam je bila vedno v ponos. Do kdaj še? Računamo, da bodo poslanci slišali naš glas preden bo prepozno,” še povedo.