Podvodna garaža za kolesa? Da, imajo jo v Amsterdamu!

Uredništvo , 29.03.23 ob 03:40

In to ne eno, ampak kar dve! Drugo podvodno garažo v vrednosti 25 milijonov evrov so otvorili v februarju …

Podvodna garaža za kolesa? Da, imajo jo v Amsterdamu!

V februarju so v Amsterdamu dobili še drugo tehnološko dovršeno kolesarsko garažo, ki se nahaja kar pod vodo! Gre za manjšo od dveh trenutno aktivnih podvodnih garaž v mestu, ki so jo poimenovali Bike Parking IJboulevard. Projekt “podvodna garaža” traja že vse od leta 2015, gradnja garaž pa se je skupaj s popolno prenovo okolice amsterdamske glavne postaje začela marca 2021.

V drugi podvodni garaži IJboulevard je mogoče parkirati okoli 4000 koles, v obeh garažah skupaj, ki se nahajata ob priznani postaji Amsterdam Centraal in pomolu za turistične ladje, pa je prostora za kar 11 000 koles.

Garažo IJboulevard, ki ima skupno površino 4270 m2, je zasnoval arhitekturni biro VenhoevenCS, zgrajena pa je na podvodnih betonskih stebrih, pod katerimi poteka proga amsterdamske podzemne železnice. Streha garaže tvori nov bulvar vzdolž zaliva IJ, ki ustvarja novo promenado in kar 6000 m2 veliko javno površino s pogledom na Amsterdam.

Uporaba fotografij z dovoljenjem VenhoevenCS, avtorstvo dizajna: VenhoevenCS; avtorstvo fotografij:  Ossip van Duivenbode. 

Uporaba fotografij z dovoljenjem VenhoevenCS, avtorstvo dizajna: VenhoevenCS; avtorstvo fotografij:  Ossip van Duivenbode. 

Uporaba fotografij z dovoljenjem VenhoevenCS, avtorstvo dizajna: VenhoevenCS; avtorstvo fotografij:  Ossip van Duivenbode. 

Uporaba fotografij z dovoljenjem VenhoevenCS, avtorstvo dizajna: VenhoevenCS; avtorstvo fotografij:  Ossip van Duivenbode. 

Uporaba fotografij z dovoljenjem VenhoevenCS, avtorstvo dizajna: VenhoevenCS; avtorstvo fotografij:  Ossip van Duivenbode. 

Vsestransko uporaben prostor

Z IJboulevard je oblikovalska ekipa VenhoevenCS, Van Hattum en Blankevoort in DS Landscape architects ustvarila novo podvodno parkirišče za kolesa v središču Amsterdama. Inovativni projekt pomembno prispeva k mestu, saj preoblikuje območje za kolesarje, obenem pa zagotavlja nov javni prostor in izboljšuje mestno infrastrukturo.

Urbanistični presežek

»Notranjost IJboulevard odlikuje dizajn, ki ga zaznamujejo tekoče linije in podrobne zaobljene oblike, ki ustvarjajo toplo in vabljivo estetiko. Uporaba lesenih sten, subtilna osvetlitev in umirjena barvna paleta prispevajo k jasnosti in orientaciji,« zasnovo opisujejo oblikovalci:

»Vhodi so obloženi z enakim temno sivim naravnim kamnom kot bulvar, kar zagotavlja brezhiben prehod med notranjimi in zunanjimi prostori. Stopnišča z velikimi steklenimi površinami omogočajo naravno dnevno svetlobo in pogled na parkirišče s avenije za pešce. Dobro osvetljen dizajn brez stebrov, dolge vidne črte in vidna pozicija upravnikove pisarne bodo prispevali k občutku varnosti za uporabnike.«

Trajnostno v vseh pogledih

IJboulevard je trajnosten in okolju prijazen dizajn, ki združuje nizko porabo energije, trajnostne materiale in funkcije, ki spodbujajo biotsko raznovrstnost. Vključuje tudi funkcije, ki posnemajo naravne habitate za spodbujanje biotske raznovrstnosti in podporo vodnemu življenju.

»IJboulevard gradi na tradiciji VenhoevenCS spreminjanja funkcionalnih infrastrukturnih značilnosti v zapeljive prostore, ki prispevajo k urbani kulturi.« Danny Esselman, arhitekt VenhoevenCS IJboulevard

Zasnova vključuje elemente, kot so bio koče, les, kokosove preproge in porozni beton med nosilci podvodnih pilotov, ki zagotavljajo zavetje in površine za rast vodnih rastlin, s ciljem izboljšanja splošnega zdravja reke.

Glavna značilnost notranjosti garaže IJboulevard so zaobljene oblike, ki ustvarjajo toplo in privlačno estetiko. Uporaba lesenih sten, subtilna osvetlitev in pomirjujoča barvna paleta pomagajo pri jasnosti in orientaciji. Vhodi so obloženi s temno sivim naravnim kamnom, ki zagotavlja nemoten prehod med notranjim in zunanjim prostorom.

Stopnišče z velikimi steklenimi površinami zagotavlja naravno dnevno svetlobo in pogled na garažo s pešpoti. Na stenah na vzhodni in zahodni strani garaže so panoramske skale z delci znane umetnosti, kot v mesec dni stari garaži Stationsplein, in dobro osvetljena zasnova brez stebrov, širok pogled in vidna lega pisarna upravnika prispevajo k občutku varnosti uporabnikov.

PREBERITE ŠE: Zeleni v svojem domu: ročno ali strojno pranje posode?

Okolju prijazen dizajn združuje nizko porabo energije, trajnostne materiale in druge lastnosti, ki spodbujajo biotsko raznovrstnost, tj. posnemajo naravne habitate in vodno življenje. Zasnova vključuje elemente, kot so preproge iz kokosovih vlaken ali porozni beton med podvodnimi stebri, da zagotovijo območja za rast vodnih rastlin.

Vir: VenhoevenCS

Uporaba fotografij z dovoljenjem VenhoevenCS, avtorstvo dizajna: VenhoevenCS; avtorstvo fotografij:  Ossip van Duivenbode.