Pekinške oblasti prepovedale prodajo divjih živali, okoljevarstveniki zadovoljni

Uredništvo , 20.07.20 ob 18:21

Pekinške oblasti so se odločile, da je prodaja divjih živali, ki je prej zagotavljala zaslužek okrog 15 milijonom ljudem, zaenkrat prepovedana. Odločitev so zadovoljno pozdravili okoljevarstveniki, opozarjajo pa še, da pojav bolezni, se prenašajo iz živali na človeka, ne bo ustavil, če ne bomo prenehali z uničevanjem ekosistemov.

Pekinške oblasti so se prepovedale prodajo divjih živali. Odločitev so zadovoljno pozdravili okoljevarstveniki, ki pa ob tem opozarjajo na dolgoročne rešitve. Številni kitajski rejci so se zaradi manjka zaslužka znašli v finančnih težavah, saj je trg do zdaj zagotavljal zaslužek okrog 15 milijonom ljudem.

Prenos okužbe z živali na človeka povzročila epidemijo

Meso divjih živalih, kot je želvje, kačje, mačke in meso ježevcev, je bilo del običajne ponudbe v mestu Guandžov na jugu Kitajske, pišejo v Dnevniku. 67 milijard evrov vreden trg divjih živali je približno 15 milijomom ljudem zagotavljal osrednji vir za preživetje. V Dnevniku še poročajo, da je do nedavnega kitajska oblast omenjen trg spodbujala kot sredstvo boja proti revščini.

Vendar pa se je z izbruhom koronavirusa marsikaj spremenilo, saj bi naj bil vir izbruha prav prenos okužbe z živali na človeka. Prav zaradi tega so bili primorani zapreti tržnice, ki so ponujale divje živali, vendar pa še ni znano, če je ukrep začasen ali bo dolgoročno zapisan v zakonodajo.

Vendar pa se je z izbruhom koronavirusa marsikaj spremenilo, saj bi naj bil vir izbruha prav prenos okužbe z živali na človeka. Prav zaradi tega so bili primorani zapreti tržnice, ki so ponujale divje živali, vendar pa še ni znano, če je ukrep začasen ali bo dolgoročno zapisan v zakonodajo.

Okoljevarstveniki ukrepe pozdravljajo

Tovrstne prepovedi so po mnenju okoljevarstvenikov zgolj kratkoročna rešitev, še poročajo v Dnevniku. Zavzemajo si za sprejetje zakonodaje, ki bi ščitila ogrožene vrste in hkrati preprečila nove pandemije. Pretekli mesec so oblasti na kitajskem z najvišjo stopnjo zaščite zavarovale kritično ogrožene luskavce.

Dodajajo še, da so njihova prizadevanja del svetovnega boja in niso omejena zgolj na lokalno okolje. Poudarjajo, da je z zakonodajo treba ščititi predvsem biotsko raznovrstnost in ne zgolj tistih vrst divjih živali, ki dosegajo visoke vrednosti na trgu, še zapišejo v Dnevniku.

Nove ukrepe so okoljevarstvene organizacije pozdravile in dodale, da si bodo prizadevale tudi za trajno prepoved prodaje drugih živali. Li Šuo iz Greenpeacove pekinške podružnice je pojasnil, da je bila njihova kampanja v javnosti dobro sprejeta. »Izkoristili smo trenutek v času izbruha covid-19, saj si tako politika kot javnost želita zajeziti nadaljnje širjenje bolezni.« Dodajajo še, da so njihova prizadevanja del svetovnega boja in niso omejena zgolj na lokalno okolje. Poudarjajo, da je z zakonodajo treba ščititi predvsem biotsko raznovrstnost in ne zgolj tistih vrst divjih živali, ki dosegajo visoke vrednosti na trgu, še zapišejo v Dnevniku.

Pojav bolezni se ne bo ustavil, dokler ne bomo zajezili izkoriščanja narave

Vedno bolj invazivno poseganje v naravno okolje in človekovo izkoriščanje povečuje stik udomačenih živali in ljudi z divjimi živalmi, zapišejo v častniku in dodajo, da zaradi bolezni, ki se prenašajo z živali na človeka, v razvitem svetu letno umre približno dva milijona ljudi.

Opozorijo, da so od leta 2000 zootske bolezni gospodarstvo stale okrog 88 milijard evrov, koronavirus pa bi naj k temu dodal okrog osem trilijonov evrov. Organizacija združenih narodov (OZN) svari, da se pojav tovrstnih bolezni ne bo ustavil, če ne zajezimo izkoriščanja narave in ne prenehamo z uničevanjem in krčenjem ekosistemov.

Opozorijo, da so od leta 2000 zootske bolezni gospodarstvo stale okrog 88 milijard evrov, koronavirus pa bi naj k temu dodal okrog osem trilijonov evrov. Organizacija združenih narodov (OZN) svari, da se pojav tovrstnih bolezni ne bo ustavil, če ne zajezimo izkoriščanja narave in ne prenehamo z uničevanjem in krčenjem ekosistemov, še izpostavijo v Dnevniku.