Obnovimo evropsko naravo, preden bo prepozno

Uredništvo , 17.03.21 ob 03:45

Glede na podatke o živalskih in rastlinskih vrstah smo priča šestemu izumrtju, zato različne organizacije skupaj z Evropsko komisijo v posebni kampanji pozivajo k obnovitvi evropskih rek, gozdov, travnikov, močvirij …

Obnovimo evropsko naravo, preden bo prepozno

Premile zime, nošnja kratkih rokavov sredi februarja in čudna poletja, polna temperaturnih nihanj, so jasen pokazatelj človeškega vpliva na okolje in opomnik, da se mora, preden bo prepozno, nekaj spremeniti. Še posebej ogroženi so različni biomi, ki s svojimi specifičnimi naravnimi razmerami nudijo dom točno določenim rastlinam in živalim. Ko v nekem biomu spremenimo naravne razmere, postopoma sprožimo domino efekt in celotno živalsko in rastlinsko verigo pripeljemo do roba prepada – če tega ne preprečimo, pa celo izumrtja.

Tudi v Sloveniji se naši biomi kot so močvirja, travniki in travišča, gozdovi, gozdni robovi, soline, reke, jezera, potoki in podobno, spreminjajo, ali celo izginjajo, s tem pa svoj dom izgubljajo številne živalske in rastlinske vrste. Vsakršni poskusi ponovnega naseljevanja živali, ki jim grozi izumrtje, kot se to dela v primeru nekaterih rečnih ali gozdnih vrst, so, če ne poskrbimo tudi za stanje bioma, obsojeni na propad.

Pokažimo, da si obnovljene narave želimo tudi mi

Prav zato si Evropska komisija prizadeva predložiti novi zakon, s katerim bi bila restoracija oziroma obnovitev narave zakonska obveza za vse članice Evropske unije. Zakon zaenkrat ostaja na idejni ravni, brez natančne razlage, kaj bi naj obnova narave sploh pomenila, a evropske okoljevarstvene organizacije so izkoristile priložnost in pričele z zbiranjem podpisov podpore, s katerimi želijo Evropski komisiji pokazati, da se pomena ohranjanja in obnove narave zavedamo tudi prebivalci Evropske unije. S svojim podpisom lahko na naslednji povezavi vse do 15. aprila sodelujete tudi vi.

Zakon zaenkrat ostaja na idejni ravni, brez natančne razlage, kaj bi naj obnova narave sploh pomenila, a evropske okoljevarstvene organizacije so izkoristile priložnost in pričele z zbiranjem podpisov podpore, s katerimi želijo Evropski komisiji pokazati, da se pomena ohranjanja in obnove narave zavedamo tudi prebivalci Evropske unije. S svojim podpisom lahko na naslednji povezavi vse do 15. aprila sodelujete tudi vi.

V akcijo so se združile Zadruga Biom, BirdLife Europe, Evropski urad za okolje in Urad za evropsko politiko WWF, kampanja pa nosi ime #RestoreNature in sporočilo, da lahko biotsko raznovrstnost zemlji vrnemo le z jasno, odločno in sistemsko spremembo ter tako nadaljujemo tudi boj proti podnebni krizi.

Vir: Restore Nature