Na strehi hrvaškega kliničnega centra postavili sončno elektrarno

Uredništvo , 21.01.21 ob 03:31

Sosedi so preteklo leto izkoristili za zelene inovacije, na streho kliničnega centra v Osijeku pa so postavili skoraj 2 milijona evrov vredno solarno farmo.

Na strehi hrvaškega kliničnega centra postavili sončno elektrarno

Bolnišnice se v trenutni situaciji ne pojavljajo le v kontekstu koronavirusnih novic, ampak tudi v veliko bolj pozitivnih, zelenih vesteh. Tako so v hrvaškem Osijeku nedavno zaključili dela na strehi KBC oz. kliničnega centra Osijek, kjer je bila v sklopu projekta RESCUE postavljena montažna solarna elektrarna.

Celoten projekt je dosegel vrednost skoraj 2 milijonov evrov, naši sosedi pa so na novo strešno sončno elektrarno izjemno ponosni. Povedali so, da se sončna elektrarna razteza čez strehe treh zgradb, pričakujejo pa, da bodo lahko energijo, pridobljeno s pomočjo sonca, s pridom in v celoti porabili.

V 2020 bolnišnice porabile več energije, rešitev prav obnovljivi viri

Poraba električne energije se je povečala predvsem v preteklem letu, ko je več bolnikov potrebovalo podporo številnih naprav, bolnišnica pa je morala z dodatnimi generatorji poskrbeti, da slučajno ne bi prišlo do izpada energije. Sončna energija bo tako predstavljala še dodatno garancijo za varnost pacientov in nemoteno delovanje bolnišnice.

Foto: KBC Osijek

Foto: KBC Osijek

V primerjavi s preteklim letom tako glede na postavljeno sončno elektrarno v KBC Osijek pričakujejo za 370 tisoč kun manj stroškov, dodajajo pa tudi, da se zavedajo, da vsi pozitivni učinki sončnih celic niso neposredno merljivi v denarju. »S temi projektnimi aktivnostmi doprinašamo k varovanju okolja in zmanjšujemo negativni vpliv na podnebne spremembe ter kažemo pozitivne učinke nizkoogljičnih trajnostnih inovacij na zdravje in ekonomijo,« dodaja vodstvo bolnišnice.

»S temi projektnimi aktivnostmi doprinašamo k varovanju okolja in zmanjšujemo negativni vpliv na podnebne spremembe ter kažemo pozitivne učinke nizkoogljičnih trajnostnih inovacij na zdravje in ekonomijo.«

Ne le varovanje okolja in zdravja ljudi, projekt sončne elektrarne v Osijeku je poseben tudi zato, ker je njegova uresničitev združila domače znanje – v zasnovi in postavitvi solarne elektrarne so se namreč združile tehnične fakultete Novega Sada, Slavonskega broda ter Osijeka.

Vir: KBC Osijek