Ljubljana letos izbira drevored leta, bi lahko izbor priredili tudi pri nas?

Uredništvo , 07.07.23 ob 03:10

V prestolnici pripravljajo zanimiv izbor za naj drevored leta! Tudi v Mariboru imamo nekaj osupljivih drevoredov – morda bi se splačalo izbor pripraviti tudi pri nas!

Ljubljana letos izbira drevored leta, bi lahko izbor priredili tudi pri nas?

Ljubljana je že četrto leto zapored prejela mednarodno priznanje “Mesto dreves” v okviru programa Drevesna mesta sveta, ki ga izvajata Fundacija Arbor Day in Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) ter s tem spodbujata mesta k skrbi za drevesa.

S čim si je naše glavno mesto prislužilo ta laskavi naziv? S svojim vnetim vlaganjem v ozelenitev mesta, seveda! Ljubljana je v letu 2022 glede na prejšnje leto namenilo kar 60 % več sredstev za sajenje in vzdrževanje dreves, kar pomeni skoraj 380.000 evrov več!

PREBERITE ŠE: V juniju pod drobnogledom naša morja

Letos je bilo v Ljubljani posajenih 240 mladih dreves, hkrati pa je bilo odstranjenih približno 60 dreves, večinoma zaradi suše ali pa so se s strokovnim pregledom pokazala kot potencialno nevarna za okolico.

Ljubljančani izbirajo drevored leta

Z vedno več novimi drevesi se tako v Ljubljani ponuja priložnost za organizacijo zanimivega izbora – izbora naj drevoreda leta. Organizatorji meščane vabijo takole:

»V Ljubljani smo v zadnjih štirih letih izbirali drevo leta, letos pa smo se odločili, da izberemo drevored leta. Vabimo vas, da predlagate kandidate za ta naziv. Predlagate lahko drevored, ki je javno dostopen, ne glede na lastništvo, pomembno je, da je nekaj posebnega, bodisi po svoji veličini, starosti, cvetenju ali pa ima kakšen drug poseben pomen za vas. Predloge zbiramo do 31. avgusta 2023.«

Meščani so tako povabljeni, da sodelujejo preko posebnega spletnega obrazca, v katerega vnesejo ime drevoreda in njegovo lokacijo, drevored pa lahko prav tako označijo na spletnem zemljevidu.

Obrazec si lahko ogledate tukaj

Pa Maribor? Koliko drevoredov imamo in katerega bi kot najlepšega označili vi?

Vir: Izberimo Drevored leta 2023, Ekovjesnik