Letošnja okoljska prioriteta je zaščita koralnih grebenov

Uredništvo , 30.11.22 ob 03:45

Tokratna konferenca COP27 se je med drugim korenito posvetila varovanju morja, pri čemer so zaščiti egipčanskih koranih grebenov namenili kar 15 milijonov dolarjev.

Letošnja okoljska prioriteta je zaščita koralnih grebenov

Konferenca Združenih narodov o podnebnih spremembah, ki se odvija leto za letom, tudi tokrat poraja številna pomembna vprašanja in še bolj ključne rešitve. Tokratni COP27 je potekal v egiptovskem letovišču Sharm el-Sheikh, ki je sicer pravi magnet za trume obiskovalcev z vsega sveta, kar na tamkajšnjem okolju pušča uničujoče posledice.

Na območju Egipta se med drugim nahajajo tudi eni najbolj raznovrstnih koralnih grebenov na svetu, ki preživljajo več kot tisoč različnih vrst rib ter več kot tristo vrst koral. Prav ti koralni grebeni so predstavljali glavno temo tretjega dneva konference, ko je USAID Globalnemu skladu za koralne grebene za ohranitev egipčanskih koral namenil 15 milijonov dolarjev.

Koralni grebeni – zakaj so vredni naše pozornosti?

Morda se na prvi pogled 15 tisoč evrov za gmoto koral, ki jih poznamo zgolj z barvitih fotografij, zdi ogromno, ali celo preveč, zato je nujno, da razumemo, zakaj so koralni sistemi ključni tudi za nas. Koralni grebeni so biološko najbolj raznolik ekosistem na našem planetu , kar pomeni, da bi njihova izguba avtomatsko pomenila katastrofično razsežnost izumrtja.

Pri tem pa ne gre le za živali, ampak za vsesplošno prepletenost svetovnih ekosistemov – ko vplivamo na enega, posredno vplivamo na vse ostale, kar pomeni, da bi z uničenjem pomembnega morskega ekosistema nepovratno škodo povzročili tudi ostalim – izginjanje hrane za številne kopenske organizme, zakisljevanje morja in še dodaten vpliv na podnebje, segrevanje morja … Vse to je povezano veliko bolj, kot si utegnemo predstavljati.

»Zaščita koralnih grebenov je ključnega pomena, saj ponujajo svetovni skupnosti priložnost za zaščito ekosistemov. Delujejo lahko tudi kot neke vrste semenske banke, ki bi lahko vrnile življenje degradiranim koralnim grebenom,« so opozorili na COP27 in pozvali, da je takojšnje ukrepanje nujno.

Trajnostni turizem naj nadomesti masovnega

Ukrepi morajo vsekakor zadevati tudi turizem, ki egipčanskim koralnim grebenom predstavlja največjo grožnjo – turisti se namreč radi potapljajo in uživajo ob ogledu koralnih grebenov, pri čemer se jih večina dotika oziroma že s svojo prisotnostjo vpliva na normalno delovanje tega čudovitega sistema. Namesto priporočenega števila potopov si tako koralne grebene letno ogleda kar 200 tisoč turistov, kar je več kot 10-krat preveč.

Vir: Ekovjesnik