Lani oceani dosegli najvišje izmerjene temperature v zgodovini

Uredništvo , 24.01.22 ob 03:45

Kot že šest let poprej so tudi v lanskem letu temperature oceanov dosegle rekordno, zaskrbljujočo vrednost, ki je ne ohladi niti moč hladnega La Niña.

Lani oceani dosegli najvišje izmerjene temperature v zgodovini

V priznani reviji Advances in Atmospheric Sciences je bila nedavno objavljena študija, ki se je ukvarjala z merjenjem temperatur v naših oceanih, pri čemer so rezultati pokazali, da je bil znova, že sedmo leto zapored presežen rekord. Temperatura se meri v vseh oceanih, v zgornjih dveh kilometrih oziroma 2000 metrih globine, v lanskem letu pa so raziskovalci kljub pojavu La Niña, hladnega toka, izmerili, da so oceani vase vsrkali kar 14 ZJ (zetajoulov) energije več kot v letu pred tem.

Koliko energije je to? Skoraj 150-krat več energije, kot je svetovna proizvodnja ustvari v roku enega leta. Raziskovalci so tako še poudarili že nekaj časa znano resnico, ki tako postaja vse bolj grenka – moč hladnih tokov je izgubila svojo naravno sposobnost ohlajanja, saj je podnebje za kaj takega pretoplo, topel zrak pa ne le izničuje učinek La Niña, ampak temperaturo oceanov še povišuje.

Originalni znanstveni članek, ki predstavlja zaskrbljujoče podatke, najdete na naslednji povezavi

»Količina toplote, ki jo absorbirajo svetovni oceani, neusmiljeno narašča, kar je glavni pokazatelj podnebnih sprememb, ki jih povzroča človek,« je povedal eden od raziskovalcev, sicer podnebni znanstvenik na Nacionalnem centru za atmosferske raziskave Colorado, Kevin Trenberth.

Več fosilnih goriv, toplejša morja, bolj uničujoče nevihte

Oceani se sicer segrevajo že od začetka druge polovice 20. stoletja, toda zaradi vedno opaznejših posledic podnebnih sprememb, ki so posledica sežiganja fosilnih goriv, krčenja gozdov ter drugih posegov v naravo, se v zadnjih desetletjih segrevajo kar osemkrat hitreje, raziskovalci pa trdijo celo, da dvig temperature z vsakim novim desetletjem poteka hitreje. Zaskrbljujoč je tako podatek, da so v zadnjih petih desetletjih svetovna morja vase vsrkala kar 90 odstotkov toplote, ki smo jo proizvedli s sežiganjem fosilnih goriv!

»Dokler ne bomo dosegli neto nič emisij, se bo segrevanje nadaljevalo, prav tako pa se bo nadaljeval tudi rekord toplote v oceanih.«

Zakaj so topli oceani problem? Prav vedno toplejši oceani so krivi za vse bolj intenzivne in uničujoče tropske nevihte kot je bil lanski orkan Ida ter številne druge ekstremne vremenske pojave, ki jih lahko občutimo na lastni koži ter jih bomo v prihodnje gotovo doživeli še veliko več. Seveda so topla morja kriva za taljenje arktičnega ledu ter redkih preostalih ledenikov, slednje pa prispeva k dvigu morske gladine, ki neposredno ogroža mesta ter ljudi, ki živijo na izpostavljenih obalah.

Raziskovalci študije so zato poudarili: »Segrevanje oceanov še naprej podira rekorde in nas opozarja, da svet potrebuje nujne ukrepe za boj proti podnebnim spremembam,« ter dodali: »Dokler ne bomo dosegli neto nič emisij, se bo segrevanje nadaljevalo, prav tako pa se bo nadaljeval tudi rekord toplote v oceanih.«

Vir: Ekovjesnik