Ko nam uspe katero od živalskih vrst rešiti pred izumrtjem, na drugi strani na seznam ogroženih vrst dodamo cel kup novih vrst. Najbolj dramatičen je prav rdeči seznam ogroženih vrst, ki zajema najbolj ogrožene vrste ter je vsako leto daljši.


Rdeči seznam se posodablja večkrat na leto – ob koncu leta 2022 je bilo kot ogroženih 16 900 živalskih vrst, kar je več kot dvakrat več kot leta 2007.


Nekatere skupine bolj na udaru

Samo med letoma 2007 in 2020 smo bili priča drastičnemu porastu ogroženih živalskih vrst, ki jim botrujejo krčenje gozdov, podnebne spremembe ter vsesplošno uničevanje bivalnih habitatov. Ob tem velja poudariti, da so določene skupine bolj na udaru kot druge. Poglejmo si statistiko.

PREBERITE ŠE: El Niño prihaja tudi letos, s seboj prinaša večjo verjetnost požarov, a tudi hude zime na severu

Število ogroženih sesalcev se je med letoma 2007 in 2020 povečalo le za 22 odstotkov, medtem ko se je istem obdobju število ogroženih žuželk povečalo za 276 odstotkov, število ogroženih mehkužcev (razred, ki vključuje polže, polže, školjke, lignje in črve) za 145 odstotkov, število ogroženih vrst rib za 196 odstotkov, število ogroženih plazilcev pa celo za 336 odstotkov.

Infographic: Number of Threatened Species is Rising | Statista You will find more infographics at Statista

Zadnji dodatek seznamu so predvsem skupine plazilcev in mehkužcev. Veliko vrst plazilcev je namreč skoncentriranih v območjih deževnega gozda, zato jih ogroža krčenje gozdov. Poleg tega so te vrste še posebej občutljive na okoljske spremembe, vključno s podnebnimi spremembami.

Pri mehkužcih so ogrožene predvsem tiste vrste, ki živijo na kopnem in v sladkih vodah. Po podatkih ameriškega inštituta za biološke znanosti jih ogroža uničevanje habitatov oziroma predvsem tujerodne vrste.

Vir: World Economic Forum, Statista