Kamion za odvoz odpadkov na vodikov pogon?

Uredništvo , 17.06.23 ob 03:10

Vodik doživlja svoj vzpon kot gorivo! Na Dunaju so namreč prav pred kratkim testirali prvo vozilo za odvoz odpadkov na vodikov pogon. Impresivno!

Kamion za odvoz odpadkov na vodikov pogon?

Prihodnost je v alternativnih gorivih, med katerimi gotovo izstopa vodik! Tako so na Dunaju nedavno preizkušali prvi kamion na vodikov pogon! Kamion, ki ga uporablja dunajsko mestno podjetje MA48, se ponaša z izjemno tiho in čisto vožnjo ter velja za varno vozilo na cesti. Poleg tega ima kamion z vodikovim pogonom domet približno 160 km, kar je skoraj dvakrat več kot prejšnji dve električni vozili, ki so jih uvedli.

Novi kamion predstavlja nadomestilo za staro dizelsko vozilo in se ponaša z okolju prijazno vožnjo, saj ne povzroča emisij. Polnjenje kamiona poteka na prvi vodikovi polnilnici, ki se nahaja v garaži javnega prevoznika Wiener Linien v naselju Leopoldau, ki se nahaja v 21. dunajskem okrožju Floridsdorf.

Poseben dosežek za dunajski vozni park

Jürgen Czernohorszky, mestni svetnik za zaščito podnebja, je tako izjavil: »Težka gospodarska vozila z alternativnim pogonom predstavljajo poseben izziv, zato je ta testna vožnja za MA48 izjemno pomembna. Testiranje bo potekalo pod nadzorom strokovnjakov s Tehnološkega inštituta na Dunaju.«

Dunaj tako dela prav pohvalne korake na poti doseganja podnebne nevtralnosti, kar dokazujejo tudi s spremembami v mestnem voznem parku, kamor uvajajo predvsem številna električna vozila. Trenutno je na Dunaju kar 3100 mestnih vozil, načrtujejo pa, da bi prav vsa v prihodnosti poganjala alternativna goriva.

Novi kamion na vodik je trenutno v fazi testiranja v delu Dunaja, kjer je veliko pešcev in kolesarjev, kar omogoča preizkušanje varnosti novega vozila. Voznikova kabina, ki se nahaja nizko, omogoča najboljšo vidljivost oseb pred vozilom med vožnjo. Na podvozju Mercedes-Benza je bila nameščena karoserija avstrijskega podjetja Stummer Kommunalfahrzeuge. Med vožnjo se baterija (s kapaciteto 85 kWh) kamiona polni s pomočjo dveh gorivnih celic na vodik (vsaka moči 30 kW), ki zagotavljata energijo za delovanje dveh elektromotorjev.

Vozilo, ki tehta 17 ton, ima prostornino zbirnega prostora 23 m³. Novi kamion za odvoz smeti ima približno 160 km dosega, kar je skoraj dvakrat več kot pri dveh električnih kamionih MA48, poleg tega pa se hitreje polni.

Vir: Ekovjesnik, Stadt-Wien.at