Če ste kdaj potovali z zeleno linijo A praške podzemne željeznice, ste morda opazili nenavadno zeleno svetlobo, ki prihaja iz postaje Můstek. Gre za pametni steklenjak, v katerem pod zemljo uspeva trideset vrst rastlin. Ta inovativni projekt je plod sodelovanja med znanstveniki s tehniške fakultete v Pragi (ČVUT) in praškim podjetjem za javni prevoz Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP).

Pametni steklenjak je šest metrov široka instalacija, ki ima zelo zanimivo obliko. Njegov cilj je privabiti pozornost potnikov in jim pokazati, da je mogoče rastline gojiti tudi v najbolj neprijaznih pogojih.

Steklenjak je opremljen s senzorji, ki merijo temperaturo, vlago, kakovost zraka in vode, ter z avtomatskim sistemom namakanja, ki skrbi za optimalno rast rastlin. Poleg tega steklenjak uporablja LED svetila, ki nadomeščajo sončno svetlobo in simulirajo naravni cikel dneva in noči.

Rastline lahko izboljšajo kakovost okolja postaj podzemnih železnic

Projekt„Metrorost“ je del širše raziskave, ki jo izvaja UCEEB ČVUT ter preučuje vpliv rastlin na kakovost notranjega okolja v zgradbah. Rastline namreč izboljšujejo kakovost zraka, zmanjšujejo hrup, uravnavajo temperaturo in vlažnost ter prispevajo k boljšemu počutju in produktivnosti ljudi.

Znanstveniki želijo s tem projektom preizkusiti, kako se rastline obnašajo v ekstremnih razmerah, kot so podzemna železnica, in kako lahko tehnologija pomaga pri njihovem vzdrževanju.

Pametni steklenjak je tako ne le zanimiva atrakcija za potnike, ampak tudi pomemben eksperiment za prihodnost. Morda bomo nekega dne lahko imeli podzemne vrtove, ki bodo polepšali naša mesta in nam zagotavljali svežo in lokalno pridelano hrano.

Vir: Ekovjesnik

[[image_1_ge_580]]