Na obnovljive vire energije postopoma prehajajo podjetja po vsem svetu, nedavno pa so se jim pridružile tudi hrvaške dm poslovalnice, ki v letu 2023 nadaljujejo z vlaganjem v povečanje energetske učinkovitosti.

Vodstvo je namreč prepričano, da prav to sodi tudi k sami odgovorni proizvodnji znamke dm in optimizaciji proizvodnih procesov, dm pa želi biti s to potezo tudi zgled trajnosti.

Uspešna zgodba postopnih prizadevanj

V lanskem poslovnem letu je dm iz sončne energije v Upravno-distribucijskem centru Zagreb proizvedel 588 MWh električne energije za lastno porabo in zmanjšal emisije CO2 za 338 ton. Program ZelEn bo tako omogočil dodatno zmanjšanje izpustov v dm poslovalnicah po vsej Hrvaški, ki bodo tako odslej uporabljale le energijo, proizvedeno iz obnovljivih virov energije.

Zgodba prehoda na zeleno energijo sicer ni povsem nova, saj se je začela že leta 2014, ko je bila na strehi Upravno-distribucijskega centra dm verige na Hrvaškem postavljena prva sončna elektrarna, v malo manj kot desetletju pa je tako hrvaškim dm trgovinam uspelo izvesti celovit in pohvalen prehod.

V lanskem letu so bili na strehe nameščeni dodatni fotovoltaični paneli, dodane pa so bile tudi številne druge sodobne, trajnostne tehnologije. Leto 2023 bo tako končno povsem zeleno.

PREBERITE ŠE: Zeleni v svojem domu: ročno ali strojno pranje posode?

ZelEn – kaj je to?

ZelEn je program HEP Opskrbe, katerega cilj je spodbujanje ekološkega pristopa k proizvodnji in afirmacija trajnostnih virov energije. ZelEn prispeva k ohranjanju okolja tudi preko Sklada, v katerega se vplačujejo vsi prihodki od prodaje in s katerim HEP Opskrba podpira izvajanje projektov na področju obnovljivih virov energije in energetske učinkovitosti za potrebe socialno občutljivih. kategorije uporabnikov storitev javnega sektorja, kot so vrtci, šole, domovi in ​​podobne ustanove

Vir: Dm.hr