Hrvaška obala ima ogromen potencial za vetrno energijo

Uredništvo , 27.06.23 ob 03:20

Obale naših sosedov skrivajo izjemen potencial za pridobivanje energije s pomočjo obnovljivih virov, še posebej vetra. Tako je potencial za vetrne elektrarne na morju ocenjen na kar 25 GW.

Hrvaška obala ima ogromen potencial za vetrno energijo

Nova raziskava ugotavlja, da ima Hrvaška potencial za postavitev vetrnih elektrarn na morju s skupno močjo 25 GW! Akcijski načrt za obnovljive vire energije na morju na Hrvaškem je prva študija s celovitim pristopom k vsem pomembnim segmentom za obnovljive vire energije na morju. Pripravili so jo Fakulteta za strojništvo in pomorsko arhitekturo Univerze v Zagrebu, OIKON – Inštitut za uporabno ekologijo in Otoško gibanje.

Tako so v akcijskem načrtu opredeljene lokacije na Jadranskem morju, primerne za razvoj vetrnih elektrarn in plavajočih fotovoltaičnih elektrarn, pri čemer je še poseben poudarek na izbiri lokacij, ki ne ogrožajo narave.

Ob upoštevanju območij z majhnim in srednjim vplivom je študija opredelila območja s skupno 29 000 kvadratnimi kilometri za obnovljive vire energije v Jadranskem morju, od tega 26 000 kilometrov v osrednjem in južnem delu.

S predlaganimi lokacijami bi lahko tako Hrvaška v prihodnjih letih postala pomemben evropski partner na področju obnovljivih virov energije, Evropa pa je nad potencialom prav navdušena. Ivo Milatić, državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo in trajnostni razvoj, je poudaril, da so bila v zadnjih dveh letih izdana energetska dovoljenja za skupno 2,5 GW obnovljivih virov energije, od tega gre večina za energetska dovoljenja za sončne elektrarne.

Ne le otoki, ampak tudi morje

Hrvaška se je sicer že pred časom odločila, da bo vetrne elektrarne gradila na svojih številnih otokih, sedaj pa glede na izračunan potencial dodajajo še načrte za gradnjo vetrnih elektrarn na morju.

Poznate slovenske prireditve, ki se zavzemajo za manj odpadkov?

Maja Pokrovac, izvršna direktorica družbe RES Hrvaška, je ob predstavitvi izsledkov študije dejala še, da je povečanje obnovljivih virov energije na morju mogoče izkoristiti za rast nacionalnega gospodarstva. Številna hrvaška podjetja že sodelujejo z znanstveno in akademsko skupnostjo na področju proizvodnje opreme in električne napeljave za projekte obnovljivih virov na kopnem.

Vir: Balkan Green Energy News