Greta – novodobna svetnica, o kateri se uči v šolah

Uredništvo , 03.12.19 ob 13:17

Švedski otroci se po novem v posebnih urah, ki so del učnega načrta o religijskem znanju, učijo o Greti. Podnebna aktivistka, zadnje čase pravi mladinski idol, je predstavljena kot svetnica, učenci pa spoznavajo tudi njene nasprotnike in se učijo spodbijati njihove argumente.

Švedski mediji so poročali, da se je Greta Thunberg, mlada podnebna aktivistka, ki po vsem svetu spodbuja h korenitim spremembam, vtihotapila tudi v učne načrte. Švedski otroci se tako učijo o njenih dejanjih, Greta pa bi naj bila po pripovedovanju šolarjev predstavljena kot svetnica, kot »alarm«, ki poziva k dejanjem in opozarja, da se je potrebno pogovarjati o tem, kaj se v svetu dogaja ter iskati rešitve.

Učenje z »memi«

Učenci so v učenju o Greti pozvani k iskanju rešitev ter inovativnem razmišljanju, pri čemer spoznavajo tudi Gretine nasprotnike ter njihove argumente ter jim skušajo oporekati. V eni od nalog so morali učenci izdelovati tudi t.i. »meme«, slike, ki vsebujejo pomenljivo, mnogokrat sarkastično ali ironično besedilo z referenco na družbeno dogajanje.

Kaj pa na to pravijo učitelji? Menijo, da je vključevanje Grete v pouk nujno, saj odpira nova obzorja in učencem pomaga, da se na tak način učijo o aktualnih dogodkih ter razvijajo kritično mišljenje ter izražanje.

Greta, novi Jezus?

Po drugi strani pa porast grafitnih upodobitev Grete po svetu kaže na to, da Greta postaja prava religijska osebnost, pojavlja se tudi kot predmet čaščenja ali lik v središču novoizoblikovanih kultov. V lanskem letu so v eni od švedskih cerkev Greto celo razglasili za Jezusovo naslednico, njej v čast pa pozvanjajo z zvonovi.