FOTO: To so naložbe za učinkovitejšo rabo energije

Gabrijel Toplak, 08.11.19 ob 12:53

V podjetju Energetika Maribor so danes javnost seznanili z zaključkom investicij v ukrepe rabe energije in uvajanja obnovljivih virov energije v letih 2018 in 2019.

Podjetje Energetika Maribor je danes obiskala infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek, ki so jo seznanili z zaključkom investicij v ukrepe rabe energije in uvajanja obnovljivih virov energije v letih 2018 in 2019. Predstavitvi novih pridobitev sta prisostvovala tudi mariborski župan Saša Arsenovič in direktor podjetja Alan Perc.

Izvedenih je bilo vrsto investicij

Kot je poudaril Perc, so v Energetiki Maribor v zadnjih dveh letih v okviru razvojne strategije zagotavljanja visoko učinkovite proizvodnje toplotne energije izvedli vrsto investicij z namenom učinkovitejše rabe energije, zmanjšanja toplogrednih plinov in uvajanja obnovljivih virov energije.

Predstavili so večja investicijska vlaganja v zadnjih dveh letih, ki so skupaj vredna okoli 3,5 milijonov evrov. Omenili so izgradnjo sončnih sprejemnikov toplote z nazivno toplotno močjo 140 kW, obnovo črpališč oziroma zamenjavo 10 dotrajanih velikih črpalk z novimi, kar bo prispevalo k bistveno manjši porabi električne energije in manjšim stroškom vzdrževanja. Zamenjali so tudi stare kotle z novimi kotli na zemeljski plin in povečali izkoristek za približno 5 odstotkov. Bogatejši so še za pet novih hranilnikov toplote, ki letno zagotavljajo prihranek primarne energije, obnovili in kupili pa so še novo SPTE napravo.

Izkoristili so tudi prihranke

»V Energetiki Maribor, ki se vedno bolj uveljavlja kot okolju in uporabnikom prijazno podjetje, največ delamo na učinkovitosti sistema daljinskega ogrevanja in njihovih proizvodnih virov, zato v skoraj dveletnih večjih naložbah izstopajo hranilniki toplotne energije. Izkoristili smo tudi prihranke, ki se ustvarjajo v zvezi s tem in so nam jih financirali s strani Energije Plus, kar pomeni, da je naložba iz njihove strani financirana tretjinsko,« je pojasnil direktor in dodal, da so sončne zbiralnike, ki jim uvajajo obnovljive vire v sistem, namestili na streho poslovnega objekta. Zamenjali so največje in najstarejše plinske kotle, ki so imeli slabše izkoristke, uvedli so tudi osmo soproizvodnjo toplotne in električne energije, ki je na lokaciji Pristan.

Usklajevanje dolgoročnih načrtov z mestno občino

Perc je še dodal, da imajo pred seboj obsežne investicije, med drugim so že veliko naredili na proizvodnji, čeprav jih še čaka uvajanje. »Povečevati moramo delež obnovljivih virov v strukturi naših proizvodnih virov, in sicer en odstotek na leto v naslednjih 10 letih. To nam predstavlja velik izziv, predvsem z vidika stroška. Vsaka nova zadeva nam bo pomenila velik strošek in bistveno manj prihranka. Je pa treba cilje po zeleni liniji obnovljivih virov vseeno izpolnjevati,« je med drugim dejal direktor in izrazil veselje, da so odjemalci, ki so se priključevali v zadnjih petih letih, zelo zainteresirani za priključitve.

»Z Mestno občino Maribor usklajujemo dolgoročne načrte in v prvih petih letih se bomo zagotovo širili v center mesta,« je dejal Perc, ki ob pristojnega ministrstva pričakuje, da bodo podporne sheme takšne, kot so na primer za obnovljive vire energije oziroma bolj vzdržne.

Projekt v finančnih in časovnih okvirjih, tudi na Ljubljanski

Infrastrukturna ministrica je izrazila čestitke podjetju in mestni občini, saj si prizadevajo, da bo energija čim bolj zelena in poraba čim bolj učinkovita, energija pa finančno dostopna. »Na ministrstvu ne skrbimo samo za določene dele Slovenije, ampak glede na intenzivnost dogajanja v Mariboru mi lahko kdo očital, da še posebej skrbim na to mesto,« je pojasnila Bratuškova in nadaljevala, da je projekt tekel v finančnih in časovnih okvirjih. Ob koncu je na vprašanje, da bi se lahko nekoliko zavlekla gradnja podvoza na Ljubljanski, zagotovila novinarjem, da naj bi bilo po njenih informacijah vse tako, kot je predvideno.