Filter, ki prestreza ogljikov dioksid? Zakaj pa ne!

Uredništvo , 23.06.22 ob 03:20

Kombinacija bombaža in posebnega encima pomeni revolucijo na področju spopadanja z ogljikovim dioksidom, ugotavljajo raziskovalci, ki so ustvarili posebni tekstilni filter za prestrezanje CO2.

Filter, ki prestreza ogljikov dioksid? Zakaj pa ne!

Ameriški znanstveniki z Državne univerze Severne Karoline so s poskusi odkrili dobitno kombinacijo bombaža in posebnega encima ogljikove anhidraze, s katero so ustvarili tekstilni filter, ki pretvarja ogljikov dioksid v ogljikovo kislino ter na tak način omogoča prestrezanje tega toplogrednega plina iz zraka. Inovacija lahko pomeni pomemben korak v svetovnih prizadevanjih za dekarbonizacijo!

Filter bi lahko koristil predvsem pri prestrezanju ogljikovega dioksida iz zraka v bližini elektrarn na biomaso, premog ali zemeljski plin, rešitev v obliki tekstilnega filtra pa je v primerjavi z ostalimi rešitvami za odstranjevanje CO2 iz zraka najbolj preprosta in najbolj cenovno ugodna.

Študija o ustvarjenem filtru je bila v začetku junija objavljena v prestižni reviji ACS Sustainable Chemistry and Engineering, preberete jo lahko na naslednji povezavi.

Raziskovalci so ob objavi povedali, da želijo s svojo iznajdbo emisije CO2 ustaviti že pri viru, torej takoj ob izhodu iz tovarniških dimnikov, ki veljajo za največje onesnaževalce. Ob tem metoda ne zahteva drage, kompleksne tehnologije, saj za proizvodnjo tekstilnih filtrov zadostuje že tradicionalen obrat za proizvodnjo tekstila.

Pralni filtri za kar 80 % manj CO2!

Revolucionaren del tekstilnega filtra za prestrezanje ogljikovega dioksida predstavlja naravni encim karboanhidraza, ki kombinacijo ogljkovega dioksida in vode v zraku pretvori v bikarbonat. Raziskovalci so z različnimi koncentracijami encima preizkušali pretvarjanje različnih količin CO2 v zraku, pri čemer so poskušali čimbolj avtentično poustvariti izpuste običajnih tovarn. Tekstilni filter so preizkušali tako, da so ga zavitega v spiralo potisnili v cev dimnika, s čimer so dosegli, da se je ogljikov dioksid izločil iz izpuščenega zraka še preden bi »ugledal dnevno svetlobo«.

Rezultati so pokazali, da se je pri enoslojnem filtru izločilo več kot 52,3 % ogljikovega dioksida, pri dvoslojnem filtru pa kar 81,7 %, kar je izjemno!

Kljub neverjetnemu uspehu bo različne verzije filtrov v prihodnosti potrebno preizkusiti v praksi in v različnih naravnih okoljih, kjer bodo soočeni z različnimi koncentracijami CO2 ter drugimi primesmi tovarniških izpustov. Dodatna prednost filtrov je, da so precej trajnostni, saj se jih lahko opere, svoje prvotne zmogljivosti pa ne izgubijo tudi po več kot pet pranjih. Trajnostna rešitev za trajnostno prihodnost torej!

Vir: Ekovjesnik,ACS