Z novimi ukrepi želi EU učinkoviteje nasloviti problematiko odpadkov, ki vsako leto dosežejo 60 milijonov ton hrane in 12,6 milijona ton tekstila.

Zmanjšanje odpadkov iz hrane do leta 2030

Poslanci v Evropskem parlamentu so nedavno predlagali obvezujoče cilje, ki naj bi jih države članice dosegle do konca leta 2030. Ti cilji vključujejo najmanj 20-odstotno zmanjšanje odpadkov iz predelave in proizvodnje hrane ter 40-odstotno zmanjšanje na prebivalca v maloprodaji, restavracijah, prehrambenih storitvah in gospodinjstvih. Prav tako se razmišlja o uvedbi višjih ciljev za leto 2035.

Večja odgovornost proizvajalcev tekstilnih izdelkov

Novi ukrepi predvidevajo tudi, da bi morali proizvajalci, ki prodajajo tekstil v EU, pokriti stroške ločenega zbiranja, sortiranja in recikliranja tekstilnih odpadkov. Nova pravila bi vključevala širok spekter izdelkov, kot so oblačila, dodatki, odeje, posteljnina, zavese, klobuki, obutev, vzmetnice in preproge.

Poudarek na recikliranju in zmanjšanju odpadkov

Evropski parlament je ob tem izpostavil tudi potrebo po promociji manj privlačnega sadja in zelenjave, spremljanju nepoštenih trgovinskih praks ter pojasnjevanju označevanja datumov in doniranju neprodane, a užitne hrane.

Pri tekstilu pa je poudarek na vključevanju izdelkov, ki niso namenjeni samo za gospodinjstva, temveč tudi na tepihe, vzmetnice in prodajo preko spletnih platform.

Odziv Evropskega urada za okolje Evropski urad za okolje (EEB) je pozdravil nove cilje, a hkrati v uradu opozarjajo, da ti ukrepi sami po sebi ne bodo rešili krize odpadkov v EU. Poudarjajo, da dogovorjeni cilji namreč ne ustrezajo velikosti izziva in ne spoštujejo mednarodnih obveznosti.

Vir: Ekovjesnik