»Era globalnega segrevanja se je končala – nastopila je era globalnega vrenja«

Uredništvo , 04.08.23 ob 03:30

Julij 2023 je žal postal najbolj vroč mesec v zgodovini merjenja, kar je generalni sekretar Združenih narodov pospremil s precej zloveščimi besedami …

»Era globalnega segrevanja se je končala – nastopila je era globalnega vrenja«

Poletje leta 2023 je postreglo z rekordno vročino, ki je trajala tri tedne, spremljajo pa jo najvišje zabeležene morske temperature za to obdobje.

Era globalnega segrevanja se je končala, in kot so potrdili znanstveniki, nastopila je era globalnega vrenja, je dejal generalni sekretar Združenih narodov, António Guterres, potem ko so potrdili, da bo julij najbolj vroč mesec v zgodovini.

Podrti številni podnebni rekordi

Po potrditvi Svetovne meteorološke organizacije in Copernicus Climate Change Service Evropske komisije, je generalni sekretar Združenih narodov, António Guterres, sklical tiskovno konferenco, na kateri je pojasnil, da so bili podrti številni podnebni rekordi in da je julij 2023 postal najbolj vroč mesec v zgodovini.

»Glede tega ni treba čakati do konca meseca. Razen če se v naslednjih nekaj dneh ne zgodi mini-ledena doba, bo julij 2023 podrl vse rekorde,« je dejal Guterres le nekaj dni pred koncem meseca, ki se je v zgodovino zares vpisal kot najbolj vroč mesec.

Generalni sekretar je opozoril na posledice, ki jih je opisal kot jasne in tragične. »Otroci so odplaknjeni z monsunskimi deževji; družine bežijo pred ognjem; delavci omagujejo zaradi peklenske vročine,« je dejal.

Zakaj višje temperature?

Povišanje povprečnih svetovnih temperatur je posledica emisij toplogrednih plinov, ki zadržujejo veliko količino sončne toplote v ozračju.

Učinek je povzročil dvig temperatur vročinskih valov v Evropi, Aziji in Severni Ameriki ter jih naredil bolj smrtonosne, kot ugotavlja analiza World Weather Attribution Network.

PREBERITE ŠE: Kako so podnebne spremembe povezane z zavarovalniško industrijo?

»Človeštvo se nahaja na vročem stolu. Za velike dele Severne Amerike, Azije, Afrike in Evrope je to poletje kruto. Za celoten planet je to katastrofa. In za znanstvenike je to nedvoumno – krivi smo ljudje,« je poudaril Guterres.

Voditelji morajo nujno ukrepati glede podnebnih sprememb

Po besedah generalnega sekretarja je še vedno mogoče omejiti dvig svetovnih temperatur na 1,5 stopinje Celzija in se izogniti najhujšim posledicam podnebnih sprememb. Toda to bo mogoče le z dramatičnimi in takojšnjimi podnebnimi ukrepi, je opozoril Guterres.

»Zrak je neznosen za dihanje. Vročina je neznosna. In raven dobička iz fosilnih goriv in brezukrepnost glede podnebnih ukrepov je nesprejemljiva. Voditelji morajo prevzeti vodstvo. Brez odlašanja. Brez izgovorov. Brez čakanja, da drugi ukrepajo prvi. Preprosto ni več časa za to,« je poudaril Guterres.

Opozoril je tudi na prihajajoče vrhunce – vključno s Konferenco o podnebni ambiciji Združenih narodov v septembru in Konferenco Združenih narodov o podnebnih spremembah COP28 novembra. Po besedah Guterresa se nahajamo na ključnem presečišču, kjer bomo morali sprejeti odločilne ukrepe, če želimo ohraniti planet za prihodnje generacije.

Vir: Balkan Green Energy News