Energetska samooskrba v lokalnih podjetjih vse bolj pomembna

Uredništvo , 11.09.23 ob 07:10

Da številna lokalna podjetja trajnostno vizijo postavljajo v ospredje, dokazuje tudi bistriški Aluminium Kety Emmi, ki se lahko pohvali s številnimi novostmi, med drugim tudi z nedavno postavljeno sončno elektrarno!

Energetska samooskrba v lokalnih podjetjih vse bolj pomembna

Podjetje Aluminium Kety Emmi iz Slovenske Bistrice, ki kot pomemben podpornik sodeluje tudi pri prestižnem projektu Štajerski gospodarski oskar, že nekaj let stremi k energetski samooskrbi ter zmanjšanju odvisnosti od fosilnih goriv. V trenutnem obdobju visokih cen energentov je vsaj delna samooskrba na področju energetike še toliko bolj pomembna. Z lesno biomaso in odvečno toploto iz kompresorske postaje zagotavljajo 100 % toplotno samooskrbo celotnega podjetja. Da bi postali delno samooskrbni tudi na področju električne energije, so investirali v sončno elektrarno.

»Ideja o lastni sončni elektrarni je v podjetju zorela že nekaj let, saj želimo prispevati k zmanjšanju emisij CO2 v družbi, k investiciji pa so nas dodatno spodbudili naraščajoči stroški električne energije na trgu,« so nam sporočili iz podjetja.

aluminium kety emmi

Sončna elektrarna je ena od novih pridobitev lokalnega podjetja Aluminium Kety Emmi

Podjetje ima dobro sončno lego, zadostno strešno površino ter lastno transformatorsko postajo, ker je omogočalo instalacijo elektrarne z letno zmogljivostjo 1080 MWh. S tem pokrijejo slabih 30 % potreb podjetja, zato že razmišljajo o razširitvi.

Z lesno biomaso do toplotne samooskrbe

Čeprav je glavna dejavnost podjetja obdelava aluminija, kot ostanek tradicije vseskozi ohranjajo tudi lesni oddelek. Zametki podjetja namreč segajo v leto 1946, ko je bilo ustanovljeno podjetje Žagotrgoles, ki se je ukvarjalo s kupovanjem in prodajo lesa, žaganjem in izdelavo lesenih zabojev po posebnih naročilih.

V lesnem oddelku imajo še danes žago, izdelujejo pa tudi embalažo po naročilu. Ostanke lesa zmeljejo in jih porabijo za toplotno oskrbo podjetja. Biomasa v kombinaciji z odvečno toploto iz kompresorske postaje zadostuje za pokrivanje 100 % toplotnih potreb podjetja.

aluminium kety emmi

Podjetje odvečni les porabi kot biomaso, s katero zadostijo toplotnim potrebam

Investicija v sodobne in moderne delovne prostore

Podjetje je v preteklih letih popolnoma prenovilo upravno zgradbo, renoviralo vse strešne površine ter namestilo novo, pametno razsvetljavo. Redno spremljajo kazalnike energetske učinkovitosti na področju porabe vode, elektrike, komprimiranega zraka ter biomase.

aluminium kety emmi

V podjetju so uredili tudi novo kuhinjo z jedilnico

Prizadevajo si za trajnostno rabo vode, izvajajo ukrepe za zmanjšanje porabe vode v procesih. Imajo lastno čistilno napravo, ki skrbi za učinkovito čiščenje in obdelavo odpadnih vod, preden zapustijo območje podjetja. V prihodnje bodo dali še večji poudarek energetski učinkovitosti pri nabavi nove opreme in strojev.

Aluminium Kety Emmi

Upravna stavba podjetja Aluminium Kety Emmi

Aluminium Kety Emmi sodeluje tudi pri prestižnem projektu

Ob tem Aluminium Kety Emmi stopa tudi ob bok podpornikov prestižnega projekta Štajerski gospodarski oskar, za katerim stojijo Štajerska gospodarska zbornica, Regionalna gospodarska zbornica Celje, Inštitut za medijske komunikacije FERI Univerze v Mariboru, Maribor24.si ter izbrana uspešna lokalna podjetja.

Projekt bo svoj vrhunec doživel 18. oktobra, ko bodo v mariborskem hotelu Habakuk izstopajočim štajerskim podjetjem podeljeni inovativni kipci – Štajerski gospodarski oskarji – prireditev pa bo mogoče spremljati tudi po televiziji.