Dunaj deli vavčerje za popravila doma in naprav

Uredništvo , 26.12.20 ob 05:16

Ni vse za na odpad, so odločeni na Dunaju, kjer svojim meščanom podarjajo posebne bone za popravila ter tako skrbijo za manj odpadkov in manj ogljikovih emisij.

Avstrijska prestolnica spet navdušuje z nadvse inovativno pobudo, s katero želijo preprečiti kopičenje odpadkov in prispevati k ohranjanju okolja. Dunaj je namreč nedavno uvedel posebne bone za popravila, ki jih je mogoče prevzeti preko posebne spletne strani, slednji pa znesek popravila znižajo za 50 % oziroma največ 100 evrov.

Meščani so se na pobudo odzvali v meri, ki je presegla vsa pričakovanja. S spletne strani je bilo do sedaj prenesenih že 10 000 kuponov, mojstri pa so preko teh popravili že kar 5400 naprav, ki bi sicer končale nekje na smetišču. Akcija se je komaj začela, Dunaj pa že računa, da so z dosedanjimi emisije ogljikovega dioksida zmanjšali za približno 130 ton.

Najpogosteje se popravlja mobilne telefone

Ob tem je pobuda pomembna tudi za obrtnike, ki jih je pandemija z zaprtjem javnega življenja gotovo prizadela. Popravila preko bona lahko sicer opravljajo le obrtniki, ki ponujajo storitve preko dunajske mreže Reparaturnetzwerk Wien. Pobuda bo predvidoma aktivna kar tri leta, zaradi velikega interesa pa se bo ponudba storitev še povečala.

Foto: Reparaturnetzwerk.at

In katere naprave Dunajčani najraje dajejo v popravilo? Serviserji poročajo o velikem številu popravljenih električnih in elektronskih naprav, med katere sodijo predvsem mobilni telefoni in tablični računalniki, sledijo pa še kolesa, ure, oblačila in kosi pohištva. Morda pa bi bilo s tako akcijo tudi pri nas manj odsluženih oblačil in pohištva na divjih odlagališčih?

Vir: Ekovjesnik