Drevesa pod našim oknom nas lahko obvarujejo depresije

Uredništvo , 21.02.21 ob 05:00

Nemški raziskovalci so nedavno uspeli dokazati, da drevesa na mestnih ulicah in v bližini našega doma zmanjšujejo tveganje za pojav depresije. Še razlog več za ozelenjevanje!

Drevesa pod našim oknom nas lahko obvarujejo depresije

Gotovo že sami poznate občutek prerojenosti, ko se iz betonskega mesta odpeljete nekam na podeželje in vas naenkrat zaobjame zelena narava. Da vsakodnevni stik z zelenjem res vpliva na naše duševno zdravje in povrhu zmanjšuje tveganje za razvoj depresije, potrjuje tudi raziskava znanstvenikov Helmholtzovega centra za preučevanje okolja, Univerze v Leipzigu ter Univerze Friedricha Schillerja, ki so jo v pomembni znanstveni reviji predstavili pred kratkim.

Pandemija še poglobila »epidemijo« duševnih bolezni

Že dolgo se zavedamo, da je ozelenjevanje mest ključ do rešitve klimatske krize, saj drevesa na mestnih ulicah uspešno predelujejo ogljikov dioksid ter pri tem ustvarjajo kisik, prav tako pa mogočni listavci služijo kot naravna klima, ki je v betonski džungli še kako potreba, ter kot dom za številne živalske vrste. Vsemu temu se pridružuje še dejstvo, da lahko sistematično ozelenjevanje prispeva tudi k rešitvi globalnega, vedno bolj perečega problema – epidemije duševnih bolezni. Statistike nakazujejo, da že vrsto let narašča uporaba antidepresivov in ostalih zdravil, ki so namenjene izboljševanju duševnega zdravja, depresija, anksioznost in druge motnje pa svarilno pogoste predvsem med mladimi.

Več izsledkov raziskave najdete v znanstvenem članku na naslednji povezavi. 

Pogostost duševnih bolezni je v zadnjem letu osvetlila tudi pandemija koronavirusa, zato so ukrepi na področju preprečevanja in blaženja duševnih bolezni, ki občutno znižujejo kakovost življenja ter nenazadnje tudi preprečevanja samomorov, ki so žal prevečkrat povezani z omenjenimi boleznimi, nujni. Nemški raziskovalci so zato ob predstavitvi svojih dognanj še posebej poudarili, da želijo, da bi se z dejstvi seznanili urbani načrtovalci, župani ter drugi voditelji, ki bi lahko s svojim vplivom dosegli, da bi bilo dreves na mestnih ulicah še več.

Več dreves = manj receptov za antidepresive

Kako so nemški znanstveniki sploh prišli do rezultatov? Nemška ekipa se v nasprotju do sedaj izvedenimi raziskavami ni odločila za metodo opazovanja in izvajanja intervjujev s posamezniki, ampak so na velikem vzorcu sistematično preučili povezavo med številom predpisanih receptov za antidepresive ter bližino in količino zelenja oziroma dreves v primeru vsakega izmed 10 000 respondentov. Tako so zaznali, da je posameznikom, ki živijo v okolišu z več drevesi, v povprečju predpisanih manj receptov za antidepresive.

Ključ – drevesa v radiju 100 metrov

Najbrž se sprašujete, kako blizu morajo biti drevesa, da so našemu mentalnemu zdravju res koristna … Nemški raziskovalci so izračunali, da nas depresije obvaruje prisotnost dreves, ki so od našega doma oddaljena manj kot 100 metrov, kar pomeni, da vam bo drevo pod vašim oknom gotovo precej izboljšalo razpoloženje in splošno kakovost življenja.

Dobra novica je, da lahko zagovorniki ozelenjevanja svojim argumentom dodajo še enega. Sicer pa, kdo se še brani dreves v mestih, če pa lahko z njimi začnemo reševati toliko različnih problematik?

Vir: Nature, Ekovjesnik