Bostonska bolnišnica na strehi prideluje hrano

Uredništvo , 18.04.20 ob 05:00

Vse bolj se zavedamo, kako pomembna je samooskrba, v eni od bostonskih bolnišnic pa temu načelu sledijo še bolj. Na strehi bolnišnice je namreč postavljen pravi vrt, na katerem osebje prideluje domače povrtnine.

Bolnišnica v ameriškem Bostonu na svoji strešni farmi letno pridela kar 2700 kilogramov raznobarvne zelenjave, polovico zaužijejo ali jo uporabijo v tečajih priprave zdrave prehrane, preostanek pa podarijo pacientom iz socialno ogroženih okolij.

Trend urbanih vrtov ali celo, kot v primeru bostonske bolnišnice, urbanih farm, se bliskovito širi po svetu in prispeva ozaveščanju o pomenu kvalitetne, lokalno pridelane hrane, ki je bolj prijazna tudi našemu telesu. Bostonska strešna farma se razprostira na površini 250 kvadratnih kilometrov, prostor pa ponuja kar 25 različnim vrstam domače zelenjave.

S strehe na krožnik

Bolnišnica se zaradi narave svojega dela zaveda, da je zdravilo tudi hrana, s strešno pridelavo hrane pa želijo pacientom približati prav to. Amerika je namreč ena od vedno številnejših zahodnih držav, ki se sooča z vedno več ljudmi, ki se nezdravo prehranjujejo in imajo zato posledično več bolezni ter so vse debelejši. Vodja strešne farme bostonske bolnišnice, Lindsay Allen celo ocenjuje, da se nezdravo prehranjuje kar 72 odstotkov njihovih pacientov, zapiše tuji portal, ki zbira dobre “zelene” novice, Ekovjesnik.

Streho bostonske bolnišnice krasi zelenjavni vrt, ki skrbi, da pacienti jedo zdravo ter spoznavajo pomen kvalitetne prehrane. Foto: Facebook/Boston Medical Center

»Hrana, ki jo uživamo, je močno povezana z našim zdravjem,« pripoveduje Allenova, ki se zaveda, da bolnišnična hrana običajno slovi kot zelo slaba, bostonska bolnišnica pa želi temu prepričanju narediti konec, saj si prav bolniki zaslužijo najbolj kvalitetno prehrano.

Allenova zato ob skrbi za strešno farmo pacientom pripravlja tudi delavnice ter tečaje, na katerih uči priprave zdravih obrokov ter izobražuje o pomenu zdrave, kvalitetne prehrane, ki ji lahko določimo izvor. Pohvalijo se lahko s precej tečajniki, ki jim je bil diagnosticiran pre-diabetes, a so ga z ustrezno prehrano odpravili in se izognili dolgim letom neprijetnih izkušenj z diabetesom.

Vir: Ekovjesnik